Ministerul Sănătăţii: Decizia utilizării la domiciliu a testelor revine sistemului educaţional

1 săptămână in urmă 18

Legislația în vigoare nu exclude utilizarea la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, iar decizia utilizării la domiciliu a acestor teste „revine sistemului educațional”, a anunțat, miercuri, Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă. Reprezentanții ministerului au mai precizat că testarea cu acest tip de teste nu reprezintă un act medical și pentru folosirea lor nu este necesară o pregătire medicală.

Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, că testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecţie asimptomatice în rândul elevilor.

„Ca urmare, legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu. În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional.

Procedura în cazul testelor pozitive

„Rezultatul pozitiv al unui test de salivă ridică suspiciunea de posibilă infecţie (caz suspect) şi trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid. Pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiţii speciale de lucru. Ca urmare, legislaţia în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu. În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educaţional”, a transmis Ministerul Sănătății.

Mai mult, procedura de management a cazului cu infectare va fi reglementată la nivelul unui Ordin comun al celor două ministere.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă