Ministerul Justiției, pentru RFI: Parchetul General cercetează evenimentele de la Valea Uzului

3 săptămâni in urmă 18

Evenimentele de la Valea Uzului, județul Bacău, sunt cercetate de Parchetul General, iar dosarul se află în lucru, a informat Ministerul Justiției, în urma unei solicitări RFI România, fără a oferi detalii suplimentare despre stadiul anchetei.

Soarta dosarului părea pecetluită după ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești a închis cazul. În urma unei contestații, judecătorii au stabilit că dosarul nu trebuie clasat și acesta a ajuns la Ministerul Public, „în urma declinării de competență între parchete”, după cum se arată în comunicarea transmisă RFI România.

Clasarea dosarului de către procurorul din Moinești a fost făcută în februarie anul trecut pe motiv că „afară cu ungurii din țară” este „o presupusă lozincă antimaghiară”, care nu se încadrează la infracțiunea de incitare la ură și discriminare.

„Presupusa lozincă nu viza o categorie de persoane, ci o etnie”, își argumenta procurorul decizia de clasare a dosarului.

Judecătoria Moinești a decis definitiv, în decembrie 2020, că dosarul nu trebuie clasat, în urma unei contestații a Asociației pentru Protecţia Drepturilor Minoritare „Mikó Imre”.

Instanța a decis că nu a fost vorba despre profanare de morminte, și nici de violențe, dar trebuie investigate acuzațiile de incitare la ură și discriminare.

Pe 6 iunie 2019, cimitirul de pe Valea Uzului, județul Bacău, a fost scena unor confruntări între români și maghiari, care și-au disputat în acel moment dreptul de a-și comemora eroii.

Unul dintre protagoniști evenimentelor de atunci a fost George Simion, actual co-președinte al partidului AUR. În decembrie, Simion a dezmințit informația că ar putea să i se deschidă un dosar penal pentru incidentele de la Valea Uzului.

Foto: Szkelyhon.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă