Ministerul Finanțelor, după ce Raluca Turcan a acuzat un control comandat la Ministerul Muncii: Se fac inspecții la 17 ministere

1 săptămână in urmă 13

Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară din cadrul Ministerului de Finanţe face controale la 17 ministere, printre care şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, precum şi la alte trei autorităţi și instituţii publice. Anunțul vine la o zi după ce Raluca Turcan, ministrul demis al Muncii, a acuzat Guvernul Cîțu că din noiembrie nu vor mai fi bani de pensii și alocații.

Acţiunea de inspecţie la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a fost demarată pe 19 noiembrie 2021, simultan cu alte 17 acţiuni de verificare, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

„Controalele sunt prevăzute în Programul de control aprobat din 26 ianuarie 2021. Verificările sunt menite să asigurare respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice şi respectarea prevederilor legale referitoare la investiţiile realizate din fonduri publice şi la bunurile din domeniul public şi privat al statului, inclusiv a celor care aparţin patrimoniului cultural naţional mobil”, se arată în comunicat.

Acţiunile de inspecţie sunt dispuse conform prevederilor art. 22 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 119/1999 privind controlul intern/managerial şi controlul financiar preventiv, ca urmare a indiciilor de abateri de la legalitate identificate la nivelul MF, potrivit prevederilor art. 3^1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 şi ale art. 288 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Alte prevederi legale incidente sunt art. 59^1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 şi art. 606 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, mai precizează Ministerul de Finanţe.

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a afirmat luni că din 26 noiembrie România nu va mai avea bani de pensii și alocații, pentru că fondurile au fost luate de la Ministerul Muncii la rectificarea bugetară. Într-un mesaj trimis pe grupurile interne ale PNL, Turcan l-a acuzat pe premierul interimar Florin Cîțu că „e dispus să joace la poker până și banii de pensii”.

Ulterior, ea s-a plâns că o echipă e control de la Ministerul de Finanțe a venit în inspecție la Ministerul Muncii.

În replică, Florin Cîţu i-a transmis că „Doamna Raluca Turcan, dacă avea ceva de spus, putea să vină astăzi la şedinţa BPN, nu în presă. Vom discuta aceste lucruri în BPN. (...) Este ministrul Muncii, să-şi asume dacă nu mai sunt fonduri”.

Editor : B.P.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă