Ministerul Educației a pus la ora 8 dimineața în a treia zi de Crăciun o dezbatere pe regulamentul care le dă drept de vot privaților în agenția care acreditează școlile: „Cele de la stat de ce nu sunt?”

3 săptămâni in urmă 28

Aproape o sută de persoane, profesori, părinți și reprezentanți ai societății civile au participat luni la o dezbatere publică despre modificarea regulamentului Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Aceștia au cerut reprezentanților Ministerului Educației depolitizarea structurii, apelarea la experți externi în evaluarea școlilor și o reprezentare justă în consiliul acestora, asta în condițiile în care aici ar urma să apară un reprezentant al unităților private, dar nu și al celor de stat.

De la ora 8 dimineața, în a treia zi de Crăciun, Ministerul Educației (ME) a organizat dezbaterea publică online pe tema proiectului de Hotărâre de Guvern ce aprobă regulamentul ARACIP, structura care autorizează și acreditează școlile din România.

La dezbatere au participat aproape o sută de persoane care au subliniat de la început că ziua aleasă a fost nepotrivită și au vrut să știe cât de mult vor fi luate în considerare propunerile lor, având în vedere că proiectul se află deja pe masa Consiliului Economic și Social și că urmează să intre în aprobare.

„Proiectul se află în dezbatere publică din luna august”, le-a replicat de la început Ioana Lazăr, secretar general în Ministerul Educației, subliniind că au îndeplinit etapele legale din traseul legislativ.

Reprezentantul asociației școlilor particulare nu are ce să caute în consiliul de conducere

„Nu înțelegem de ce în consiliul ARACIP există un reprezentant al Ministerului Apărării Naționale și unul al Ministerului de Interne. Pe același criteriu, ar trebui să existe și unul al Ministerului Agriculturii, pentru că există și școli agricole în România”, a semnalat Corina Atanasiu, reprezentantă a Federației părinților și aparținătorilor legal din România.

De asemenea, mai mulți participanți au atras atenția că acordarea dreptului de vot în consiliul ARACIP al unui reprezentant al școlilor private, dar nu și al unuia de la școlile de stat înseamnă inechitate.

„Considerăm că reprezentantul asociației școlilor particulare nu are ce să caute în consiliul de conducere al ARACIP pentru că reprezintă un furnizor de servicii, nu reprezintă un terț care să poată face evaluarea. În al doilea rând poate exista și un conflict de interese. ARACIP face evaluarea școlilor particulare, iar prezența unui reprezentat al lor nu poate să se avizeze el pe el”, a spus Ariana Dudună, de la Consiliul Elevilor.

Această opinie a fost susținută și de Răzvan Orășanu, reprezentantul Asociației „Ține de noi”. „Una dintre cele mai mari nedreptăți din această hotărâre este faptul că avem un reprezentant al școlilor particulare, în condițiile în care școlile publice nu beneficiază de același tratament. Nu aveți nici măcar un reprezentant al școlilor din rural, de exemplu”, a semnalat acesta. „Reprezentanții ministerului Educației pe cine reprezintă?”, i-a replicat secretarul de stat din Minister Sorin Ion.

„Dacă vreți să aveți reprezentarea școlilor, trebuie să invitați școli”, a insistat Orășanu pe ideea că unitățile de stat nu sunt reprezentate. Acesta a mai cerut și prezența unor experți internaționali care să poate lua parte la deciziile ARACIP și a subliniat nevoia de depolitizare.

Nu se știe câtă calitate asigură ARACIP

„Nimeni nu știe care este stadiul efectiv al evaluării calității în sistemul preuniversitar fiindcă nu a fost înaintat niciun raport Ministerului de către ARACIP din 2006. Nu mai vorbim de raportările periodice care trebuiau să fie făcute și nu s-au mai făcut din 2016. Președintele consiliului va avea un contract de management și se va face evaluarea sa în consiliu. Scopul a fost de a scoate ARACIP-ul sub orice influență politică”, a menționat Ioana Lazăr, secretar general în Ministerul Educației. În noul proiect, ARACIP este obligată să facă aceste rapoarte.

La dezbaterea care a durat trei ore a participat și cântărețul Tudor Chirilă care a cerut o amânare a dezbaterii pentru ianuarie, ca aceasta să ia în considerare cu adevărat opiniile tuturor celor interesați, dar fără succes.

Participanții au mai subliniat nevoia de a debirocratiza procesul de acreditare a școlilor și de asemenea, să fie luate în considerare într-o proporție mai mare criteriile de calitate, cum ar fi rata abandonului școlar din respectiva unitate de învățământ și procentul analfabeților funcțional.

Ministerul Educației primește în continuare propuneri pe emailul [email protected] până mâine seară la ora 20.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă