Ministerul de Interne vrea să schimbe Codul Rutier: sancţiuni mai dure pentru cei care conduc pe contransens sau merg pe banda de urgenţă, pe autostradă

2 luni in urmă 33

Ministerul de Interne pregăteşte modificarea Codului Rutier, mai exact a sancţiunilor prevăzute. Schimbările îi vizează pe şoferii care merg pe contrasens sau întorc pe autostradă.

 sancţiuni mai dure pentru cei care conduc pe contransens sau merg pe banda de urgenţă, pe autostradă

Hepta

Mai exact, proiectul de act normativ pregătit de Ministerul de Interne prevede mărirea la 120 de zile a perioadei de suspendarea a permisului de conducere pentru cei care întorc sau circulă pe contrasens pe autostradă. Şoferii care conduc pe banda de urgenţă pe autostradă vor avea permisul suspendat pentru o perioadă de 90 de zile, potrivit proiectului. De asemenea, MAI se gândeşte să schimbe şi cadrul legal ce reglementează procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere.

“Executarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, circulația în sens contrar direcției de mers pe calea unidirecțională, circulația sau traversarea de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile va constitui contravenție și se va sancționa cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile.

Potrivit aceluiași proiect de act normativ, circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor va constitui contravenţie şi se va sancţiona cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

De asemenea, se are în vedere la nivelul MAI, reanalizarea cadrului legal ce reglementează procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere, în scopul creșterii nivelului de pregătire a conducătorilor de autovehicule, soluție ce ar contribui la reducerea numărului de accidente rutiere", a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, în cadrul unei conferinţe de presă.

Numărul accidentelor grave produse în acest an, în scădere semnificativă faţă de anii trecuţi. Numărul deceselor, în creştere

Poliţia Română a transmis, miercuri, că, în primele şapte luni ale anului, s-au produs 2.586 de accidente, soldate cu decesul a 932 de persoane şi rănirea gravă a altor 2.004. În 2019, au fost 4.421 de accidente, soldate cu decesul a 894 de persoane. Viteza neadaptată, traversarea nregulamentară şi circulaţia pietonilor pe carosabil sunt principalele cauze ale producerii accidentelor. În plus, poliţiştii au constatat că multe accidente sunt provocate de şoferi oboşiţi în drum spre zonele turistice ale ţării, notează news.ro.

Poliţia Română a transmis, miercuri, date referitoare la evoluţia accidentelor grave, înregistrate în primele 7 luni ale anilor 2019, 2020 şi 2021. Potrivit statisticilor, în anul 2019, la nivel naţional, s-au înregistrat 4.421 de accidente, soldate cu decesul a 894 de persoane şi rănirea gravă a altor 4.200.

În anul 2020, la nivel naţional, s-au înregistrat 3.637 de accidente, soldate cu decesul a 812 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.344. În anul 2021, la nivel naţional, s-au înregistrat 2.586 de accidente, soldate cu decesul a 932 de persoane şi rănirea gravă a altor 2.004.

”Ca o concluzie, se observă o scădere semnificativă a accidentelor rutiere grave, în acest an, faţă de anii trecuţi, însă, în acelaşi timp, numărul persoanelor decedate este în uşoară creştere. Anul acesta ne-am confruntat cu situaţia în care, în cadrului unui singur accident rutier, au fost mai multe persoane decedate”, a transmis Poliţia Română. Sursa citată a precizat şi principalele 3 cauze generatoare de accidente rutiere grave, în urma cărora au decedat persoane:

 • Viteza neadaptată la conduţiile de drum – 106 accidente, în urma cărora au decedat 119 persoane, iar alte 38 au fost grav rănite.
 • Traversare neregulamentară pietoni – 75 de accidente, în urma cărora au decedat 76 de persoane, iar alta a fost grav rănită.
 • Pietoni pe partea carosabilă – 58 de accidente, în urma cărora au decedat 58 de persoane.

Pentru combaterea acestor principale cauze, au fost aplicate aproape 460.000 de sancţiuni contravenţionale. ”De asemenea, s-a mai constatat faptul că, în ultima perioadă, s-au produs mai multe accidente rutiere grave pe fondul oboselii la volan”, au mai transmis poliţiştii, precizând că nu este vorba despre şoferii de camioane, ci de şoferi aflaţi în drum spre zonele turistice ale ţării.

Poliţiştii au mai prcizat că au fost identificate numeroase deficienţe de infrastructură şi semnalizare rutieră, precum:

 • lipsa unor indicatoare rutiere;
 • indicatoare rutiere degradate, deformate.
 • lipsa sau degradarea excesivă a marcajelor rutiere;
 • deteriorări ale părţii carosabile (gropi, denivelări etc);
 • elemente de siguranţă ale drumului lipsă sau degradate (parapet de protecţie, de siguranţă etc);
 • prezenţa unor obstacole, ori a vegetaţiei care s-a dezvoltat în zona drumului public, fiind obturată astfel vizibilitatea indicatoarelor;
 • semnalizarea necorespunzătoare a unor intersecţii de drumuri,
 • necorelarea semnalizării rutiere verticală cu cea orizontală

”De asemenea, o problema importantă o reprezintă lipsa parapetului de protecţie axial pe drumurile cu 4 benzi, care practic ar elimina accidentele rutiere cauzate de pătrunderea vehiculelor pe contrasens”, a mai transmis Poliţia Română.

Mai multe accidente rutiere grave au avut loc în ultima perioadă. Într-un singur week-end, 24 de persoane au murit în accidente de circulaţie. Preşedintele Klaus Iohannis consideră că legislaţia în domeniul rutier trebuie să devină mai puternică, iar şoferii mai disciplinaţi pentru a putea să fie limitate accidentele rutiere care se înregistrează pe şoselele din România.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă