Milioane de români plătesc mai mult la electricitate. Zona cel mai puțin afectată de scumpiri

3 săptămâni in urmă 14

Miercuri, 05 Ianuarie 2022, ora 14:14

74 citiri

Consumatorii casnici care nu au semnat contracte concurențiale și care depășesc consumul lunar de 330 KWh vor plăti, de la 1 ianuarie 2022, un preț de 1 leu/KWh pentru energia electrică.

De la 1 aprilie plătesc prețuri cuprinse între 1,29 și 1,6 lei/KWh, în funcție de regiunea în care se află, relevă date analizate de Profit.ro.

Până la 1 aprilie, consumatorii casnici care au un consum lunar de sub 330 KWh vor putea beneficia de compensarea de 0,29 lei/KWh, astfel prețul lor final urmând a se situa la 0,71 lei/MWh.

De la 1 ianuarie, clienții de serviciu universal ai Enel care depășesc consumul necesar pentru aplicarea compensării nu vor mai achita prețurile pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2021, 0,75 lei/KWh pentru Muntenia Sud, 0,79 lei/KWh pentru Banat și de 0,83 lei/KWh pentru Dobrogea, ci prețul plafonat de 1 leu/KWh.

De la 1 aprilie însă, după expirarea plafonării, cei din Banat, fără contracte concurențiale vor plăti 1,37 lei/KWh, dobrogenii - 1,41 lei/KWh, iar bucureștenii, ilfovenii și giurgiuvenii - 1,36 lei/KWh. Similar și în Oltenia, unde, după expirarea plafonării prețurilor, consumatorii casnici fără contracte concurențiale vor achita nu 0,86 lei/KWh, vechiul preț de serviciu universal, ci 1,6 lei/KWh.

Cei mai puțin afectați sunt clienții moldoveni de serviciu universal ai E.On, care vor trece de la 1 ianuarie de la un preț de 0,82 lei/KWh la unul de maxim 1 leu/KWh (cei care depășesc consumul lunar de 330 KWh) de la 1 ianuarie și la unul de 1,29 lei/KWh de la 1 aprilie, mai informează sursa citată.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, susține că România a înregistrat o creștere a prețurilor la energie care nu s-a observat în alte țări din Uniunea Europeană și că această creștere accentuată va continua și în 2022.

„România trebuie să înțeleagă are ca sursă inflația globală, dar are şi un specific naţional şi anume haosul care s-a produs în liberalizarea preţurilor la energia electrică şi la gaze naturale. Acest haos a ajuns să avem o creștere de 46%. Nicăieri nu mai este o asemena creștere. Nicăieri în Uniunea Europeană nu este o situaţie ca la noi care vine cu multe din urmă şi anume media avuției financiare în gospodăriile populației este cu mult sub media Europeană”, a declarat Adrian Vasilescu la Antena 3.

Acesta mai spune că vor mai fi creșteri și anul viitor: ”Nu se ştie cum va fi la anul. Eu o văd mult peste 5% la nivelul zonei euro, pentru că nu va mai beneficia de ceea ce se numește efectul de bază statistic, adică preţurile foarte mici din urmă”.

Mai mult, susține că România a avut anul trecut cea mai bună poziție în Europa din punct de vedere al pieței de consum, dar că ”ne-am trezit cu inflația peste noi” încă din ianuarie.

”Petrolul a reizbucnit după ce a avut o pauză în decursul anului trecut. Prin martie au fost preţuri scăzute cum nu au mai fost din 1999 la petrol. Chiar în America preţul petrolului a fost zero, negativ. De aceea şi inflația de anul trecut a fost calmă peste tot.

România a avut anul trecut cea mai bună poziție în tabloul european al pieței de consum. O poziție cu nu a avut niciodată şi cum nu a avut nicio altă ţară anul trecut. Şi iată că dintr-o dată, anul acesta, chiar din ianuarie ne-am trezit cu inflația peste noi”, a mai spus consilierul BNR.

Citeste si:

Mai multe instalaţii de la rafinăria Petrobrazi Ploieşti, afectate de o variaţie de tensiune

Mai multe instalaţii ale rafinăriei Petrobrazi Ploieşti, deţinută de OMV Petrom, au fost oprite şi repornite, din cauza unei variaţii de tensiune care s-a produs duminică după-amiaza, 2...

 a fost găsit cu un cablu conectat la priză legat de mână

Un bărbat de 57 de ani imobilizat într-un scaun cu rotile a fost găsit fără suflare în propria casă. Acesta locuia singur de mai multă vreme în comuna Miroslava, județul Iași și a fost...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă