Milioane de măști distribuite gratuit de guvernul din Belgia ar putea conține particule toxice de argint și titan

1 lună in urmă 2


În 2020, guvernul belgian a comandat 15 milioane de măști de la compania Avrox din Luxemburg, iar cinci milioane au fost distribuite gratuit din iunie, prin farmaciști, în cea mai mare parte, potrivit Digi24, care citează Politico.


Sciensano, institutul belgian de sănătate publică, a elaborat un raport în care susține că aceste măști conțin nanoparticule de argint și oxid de titan.


Guvernul a precizat că măștile nu ar mai trebui folosite sau distribuite. Totuși, autoritățile susțin că până acum nu a fost demonstrat nici un risc asupra sănătății.


“Însă nu există dovezi de pericol la adresa sănătății publice”, a declarat ministrul Frank Vandenbroucke pentru presa locală. “Nu a fost demonstrat niciun risc asupra sănătății în prezent”.


Toxicologul Jan Tytgat a declarat, pentru radioul belgian, că trebuie făcută o analiză de risc. În cazul unei concentrații mari, particulele pot provoca efecte secundare.


”În cazul dioxidului de titan, este vorba de probleme respiratorii și, pe termen lung, se poate ajunge chiar la cancer”, a afirmat acesta.El
a precizat însă că nu este cazul ca lumea să se panicheze: ”Dacă
era o problemă acută, am fi văzut mult mai mulți oameni la medic
cu reacții alergice și/sau probleme cu respirația”.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă