Mike Pence spune că se angajează „față de istoria țării” pentru a asigura tranziția: Am supravieţuit cu toţii acelei zile de 6 ianuarie

1 lună in urmă 34

Mike Pence, vicepreședintele în funcție al Statelor Unite, spune că își ia angajamentul față de istoria țării pentru a asigura o tranziție în siguranță spre administrația președintelui ales Joe Biden. Declarația vine la 9 zile de când susținătorii furioși ai lui Donald Trump au încercat să oprească validarea rezultatului alegerilor, atacând clădirea Capitoliului în care Pence și membrii Congresului își desfășurau activitatea.

„Am supravieţuit cu toţii acelei zile de 6 ianuarie. Şi, aşa cum a spus clar preşedintele ieri, suntem angajaţi la o tranziţie ordonată şi la o învestire sigură. Poporul american merită asta”, a declarat Pence în prima sa apariţie la un eveniment public după asaltul în urma căruia şi-au pierdut viaţa cinci persoane, conform Agerpres.

Pence a făcut declarațiile înainte de o întrunire pe teme de securitate la sediul Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă şi în timpul unei întâlniri cu trupele Gărzii Naţionale care păzesc Capitoliul SUA, vicepreşedintele american fiind unul dintre oficialii de top nevoiţi să fie duşi într-un loc sigur în timpul atacului de săptămâna trecută.

El a mai spus că Biden şi vicepreşedintele-ales Kamala Harris vor fi învestiţi la 20 ianuarie „într-o manieră în acord cu istoria şi tradiţiile noastre şi într-un mod care onorează poporul american şi Statele Unite”.

Trump, care nu intenţionează să ia parte la învestire, a devenit miercuri primul preşedinte din istoria SUA care este pus sub acuzare de două ori, după ce zece dintre colegii săi din Partidul Republican li s-au alăturat democraţilor din Camera Reprezentanţilor. Capul de acuzare împotriva președintelui american în funcție este incitare la insurecție.

Pence s-a întâlnit de asemenea şi cu zeci de membri ai forţelor de pază în afara Capitoliului, mulţumindu-le pentru că asigură securitatea „într-o perioadă atât de importantă din viaţa naţiunii noastre”.

Apariţiile sale de joi, atent pregătite, au marcat un contrast cu cele ale lui Trump, care nu a mai vizitat Capitoliul de la asalt. Într-un video făcut public miercuri seară, Trump a dezaprobat violenţele.

Pence este de mult timp unul dintre cei mai loiali apropiaţi ai lui Trump, însă i-a stârnit furia liderului de la Casa Albă pentru că a refuzat să blocheze certificarea în Congres a victoriei lui Biden. În timpul asaltului, unii dintre susţinătorii lui Trump au vorbit despre asasinarea lui Pence pentru trădare.

Trump şi Pence au încercat să aplaneze disputa în timpul unei întâlniri care a avut loc luni în Biroul Oval, dar consilierii vicepreședintelui spun că acesta a fost profund dezamăgit de felul în care Trump l-a tratat.

Editor : Adrian Dumitru

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă