Mii de volume de cărți vechi de trei sute de ani sunt restaurate într-un proiect de 90 de milioane de euro, la cea mai mare bibliotecă din Irlanda

2 săptămâni in urmă 12

Universitatea Trinity College Dublin are o bibliotecă veche și importantă, care se întinde pe două etaje, cu o istorie care a început în secolul XVIII. Anul acesta universitatea a anunțat că investește o sumă foarte mare de bani în restaurarea sutelor de mii de volume de carte veche, într-un proiect ce se va întinde pe cinci ani.

Trinity College Dublin (TCD) a avut, de-a lungul timpului, vizitatori de excepție, cum a fost Regina Marii Britanii, actualul președinte SUA Joe Biden, președintele francez Emmanuel Macron și ducii de Sussex. Toți au fost invitați de autoritățile irlandeze să exploreze acest „tărâm al sfinților și cărturarilor”, relatează The Guardian.

Biden, care în 2016 avea funcția de vicepreședinte SUA, a fost atât de emoționat de atmosfera din sala cu boltă, slab luminată, încât a revenit în anul următor pentru a afla mai multe despre istoria vechii biblioteci, cunoscută drept Long Room (Camera Lungă).

Dar dacă ar fi vrut să facă și o a treia vizită, președintele SUA n-ar fi avut la fel de mult noroc. După 300 de ani de când a fost pusă piatra de temelie a instituției, cele 250.000 de volume vechi și manuscrise – inclusiv „Cartea din Kells”, o Evanghelie manuscrisă, ornată cu ilustrații, realizată în jurul anului 800 – scrise pe pergament, hârtie sau mătase vor fi mutate pe rând, alături de alte 500.000 de cărți, la etajul inferior. Este o acțiune monumentală, care se va întinde pe aproximativ cinci ani și va costa 90 de milioane de euro (echivalentul a 75 de milioane de lire sterline).

„Mutarea a 750.000 de cărți vulnerabile este o întreprindere destul de mare, așa că trebuie să testăm totul, pentru a vedea ce implică”, spune bibliotecara și arhivista Helen Shenton, care conduce proiectul în care sunt reuniți 50 de oameni.

„Ne ia cinci ani doar ca să curățăm toate volumele”

Unele dintre cărțile expuse în rafturile sălii de 65 de metri sunt atât de delicate, încât sunt prinse cu legături textile. Acumularea de gaze de eșapament provenind de pe drumurile ce înconjoară clădirea pot să accelereze deteriorarea cărților. În același timp, urmele celor aproape 1 milion de vizitatori anual – cât avea Trinity College Dublin înainte de pandemie –, provenind din fibrele hainelor și păr, ajung și la un centimetru pe alocuri.

Așa că fiecare carte trebuie să fie analizată, ștearsă de praf, aspirată cu grijă și reparată, dacă e nevoie. Într-un ciclu normal de menținere și conservare a cărților „ne ia cinci doar ca să curățăm toate volumele”, explică Shenton.

Proiectul de restaurare se află momentan într-o fază de „abilitare”, care va dura doi ani, din cauza fragilității cărților. Va determina logistica implicată în mutare și provocarea de a menține colecțiile deschise spre consultare studenților și cercetătorilor.

Incendiile de la marile instituții de cultură au trezit îngrijorare

Incendiile recente de la Notre Dame, de la muzeul național din Brazilia și de la clădirea Mackintosh din cadrul Glasgow School of Art au demonstrat riscurile pe care le au clădirile istorice și culturale.

„Nu vrem să intrăm și noi în aceste rânduri. Trebuie să conservăm clădirea și colecția pentru a intra în cel de-al patrulea secol al său”, spune bibliotecara.

Shenton spune că mulți vizitatori remarcă un miros specific în clădire, iar acesta este de fapt un semn al degradării.

Cărțile sunt artefacte organice și ce mirosiți este piele care se degradează, hârtie deteriorată, iar singurul lucru pe care îl putem face pentru a încetini acest proces este să avem condiții ambientale mai bune. Nu numai că trebuie să avem un control asupra temperaturii și umidității, ci trebuie să oferim protecție împotriva particulelor poluante care intră pe ferestre.

Helen Shenton, bibliotecară:

Proiectul de restaurare a fost luat în considerare de mai mulți ani, iar catalogarea fiecărei cărți s-a încheiat în timpul pandemiei, cu 50 de angajați care au lucrat de acasă și au terminat un proiect început în urmă cu 40 de ani.

Biblioteca se închide pentru trei ani

Pentru a asigura viitorul colecției pentru studiu, Shenton creează primul catalog online al colecției TCD. Fiecare carte va primi un cod de identificare prin radiofrecvență (RFID), care le va permite cercetătorilor să-și găsească mai ușor cărțile chiar de la propriile birouri.

După ce toate cărțile vor fi înlăturate, biblioteca se va închide pentru trei ani, timp în care clădirea va trece printr-un proces complet de restaurare. Parterul va reveni la arcada deschisă a clădirii originale, care a fost astfel conceput pentru a proteja de umiditate cărțile de la etajul întâi.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă