Mii de persoane protestează împotriva restricțiilor în mai multe orașe ale țării. În Piața Victoriei din Capitală continuă să vină manifestanți – LIVE TEXT

2 luni in urmă 3


Noi proteste se desfășoară luni seara în Capitală și mai multe orașe din țară, împotriva restricțiilor impuse de autorități din cauza creșterii ratei de infectare cu COVID. Sunt sute de persoane în Piața Victoriei din București, la fel la Botoșani sau Sibiu, în timp ce la Constanța și Timișoara, numărul acestora este mai mic.


UPDATE ora 22.00. În București, protestatarii care plecaseră din Piața Victoriei către Universitate, via Ștefan cel Mare și Calea Moșilor, se întorc în Piața Victoriei. Unii dintre ei au aruncat petarde, iar Digi24 estimează la 1.500 numărul manifestanților.


În Piața Victoriei este un alt grup mare de protestatari, majoritatea fără mască.


Digi24 anunță că jandarmii primesc întăriri.


Ora 22.00 este ora de la care circulația este interzisă în București. Jandarmeria a anunțat că mâine și în zilele următoare, participanții la protest vor fi identificați și amendați pentru nepurtarea mărșii, pentru că au participat la u nprotest neautorizat și pentru că au fost pe stradă după ora 22.00.


Peste 100 de oameni protestează, luni seara, și la Ploiești. Oamenii s-au strâns în fața primăriei și au dat foc mai multor măști de protecție, scrie Ziarul local Incomod.


Evenimente similare au avut loc și în Hunedoara, unde în jur de 150 de persoane au plecat în marș din fața prefecturii pe străzile orașului și au scandat „Libertate” și „Jos masca”, potrivit Agerpres.


La Drobeta-Turnu Severin, manifestanții au devenit violenți la adresa jandarmilor și au vrut să atace o dubă a forțelor de ordine, potrivit Actual Mehedinți.


UPDATE ora 21.20.Oamenii au ieşit pe străzi şi în Târgu Jiu și au strigat „Târgu Jiu susţine România” sau „Jos masca”. De asemenea, zeci de persoane au protestat și la Târgu Mureș.


Oamenii cer ridicarea restricţiilor de circulaţie şi a celor referitoarea la orarul de funcţionare a magazinelor şi teraselor, dar și renunțarea la masca de protecție,pe motiv că virusul nu ar fi fost identificat şi „COVID-19 nu se ia prin aer”, potrivit Agerpres.


UPDATE ora 21.10. Raed Arafat, șeful DSU, nu a vrut să comenteze protestele împotriva restricțiilor care au loc atât în București, cât și în alte orașe din țară.


„Nu am ce să comentez. Protestează și vin cu unele puncte de vedere care trebuie să le probeze. La acest moment probele sunt de cealaltă parte și sunt mai puternice, iar realitatea din România este alta din punct de vedere al pandemiei”, a declarat Raed Arafat, luni seara, la Digi24.


De asemenea, șeful DSU, a precizat  care sunt zonele în care rata de infectare a crescut în ultimele zile. Acestea sunt și zonele în care au avut loc proteste atât duminică seara, cât și în această seară.


„Avem câteva zone care sunt în creștere: Ilfov, București, Constanța, Alba  și aici vorbim de creșteri ale incidenței în ultimele șapte zile”, a spus Arafat.


UPDATE ora 20.50. Jandarmeria Sibiu anunță că urmează să-i sancţioneze pe protestatarii care au încălcat legea şi că se fac în continuare verificări pentru identificarea şi altor persoane care au fost la manifestaţiile din ultimele zile, potrivit Ora de Sibiu.


Unui protestatar din Botoșani i s-a făcut rău, iar jandarmii i-au acordat primul ajutor, după care a fost solicitată o ambulanță. „În această seară, pe timpul desfăşurării manifestării de protest organizate în municipiul Botoşani, unui bărbat în vârstă de aproximativ 35 de ani i s-a făcut rău, fiind observat de jandarmii care asigurau ordinea şi siguranţa publică în momentul în care acesta s-a prăbuşit în mijlocul manifestanţilor”, a precizat Jandarmeria, potrivit Agerpres.


UPDATE ora 20.00. O parte dintre protestatarii din București au plecat în marș pe străzile Capitalei, iar o parte au rămas în Piața Victoriei, anunță Digi24.


UPDATE ora 19.55. Oamenii care au protestat în Piața Universității au ajuns la această oră în fața Guvernului. Sute de protestatari își strigă nemulțumirile față de restricțiile impuse de autorități.


La manifestație a ajuns și senatoarea Diana Șoșoacă, ea cerând demisia Guvernului.


La protestul de la Guvern au ajuns și Ninel Peia, președintele Partidului Neamul Românesc, și liderul de sindicat de la metrou Ion Rădoi. Participanţii au fost flancaţi de jandarmi pe tot traseul, ocupând prima bandă de circulaţie pe traseul: bulevardul Gheorghe Magheru - Lascăr Catargiu - Piaţa Victoriei, potrivit Agerpres.


Proteste Piața Victoriei Proteste Piața Victoriei Proteste Piața Victoriei Proteste Piața Victoriei Proteste Piața Victoriei Diana Șoșoacă la protestul din fața Guvernului Sindicalistul Ion Rădoi la protestul din fața Guvernului

UPDATE ora 19.45. În acest moment, protestatarii din Piața Universității din Capitală au pornit în marș spre Piața Victoriei, ca să manifesteze în fața Guvernului.


UPDATE ora 19.08 Oamenii au ieșit în stradă și la Timișoara pentru a protesta împotriva carantinei și a restricțiilor impuse de autorități. Aproape 50 de persoane s-au adunat în fața Prefecturii Timiș, după care au plecat spre centrul orașului, potrivit Ziarului local Tion.Incidentele nu au lipsit, un bărbat care protesta lângă Catedrală a fost ridicat de jandarmi, după ce a devenit recalcitrant și a jignit forțele de ordine.


Câteva sute de oameni la Botoșani


De asemenea, peste 300 de oameni au ieșit în stradă și la Botoșani. Protestul a început la ora 17.00, în urma distribuirii masive a invitației de solidaritate la protest pe rețelele de socializare, potrivit Știri de Botoșani.


Proteste la Botoșani sursa foto: Știri de Botoșani

Sunt proteste în București, Brașov, Constanța, Alba Iulia, Sibiu și Cluj-Napoca.


Un bărbat ridicat de jandarmi, în debutul protestului din București


În București, un incident a marcat începutul manifestației împotriva restricțiilor anunțate în Piața Universității: un bărbat a fost ridicat de jandarmi şi băgat în dubă, pentru a fi dus la secţia de poliţie, după cum se poate vedea în imaginile surprinse de Antena 3.


Proteste la București | Sursa foto: Antena 3

Jandarmeria a explicat într-un comunicat de ce a fost ridicat protestatarul.


„Bărbatul a refuzat să poarte masca de protecție, motiv pentru care i s-a pus în vedere să se legitimeze. A refuzat legitimarea, a devenit agresiv, a adresat injurii și a refuzat solicitarea jandarmilor de a-i însoți la secția de poliție, în vederea stabilirii identității, conform procedurii în vigoare. A încercat să smulgă materialele din dotarea jandarmilor și a lovit cu picioarele”, se arată în comunicatul instituției.


Bărbatul a fost dus la o secție de poliție pentru luarea măsurilor legale ce se impun. Aproximativ 150 de oameni manifestau la ora 18:00 în centrul Bucureștiului împotriva restricțiilor anti-COVID, scandând „Libertate!”, potrivit Digi24.


Peste 200 de persoane protestează la această oră în Piața Universității. La eveniment a ajuns și George Simion, liderul AUR. Oamenii nu poartă mască de protecție și stau unii în alții.


Mai multe imagini de la protestul de la Timișoara, în galeria de mai jos


Proteste și în Timișoara sursa foto: Raluca Diaconu Proteste și în Timișoara sursa foto: Raluca Diaconu Proteste și în Timișoara sursa foto: Raluca Diaconu Proteste și în Timișoara sursa foto: Raluca Diaconu Proteste și în Timișoara sursa foto: Raluca Diaconu Proteste și în Timișoara sursa foto: Raluca Diaconu Proteste și în Timișoara sursa foto: Raluca Diaconu
Protest împotriva restricțiilor în Piața Universității Protest împotriva restricțiilor în Piața Universității Protest împotriva restricțiilor în Piața Universității Protest împotriva restricțiilor în Piața Universității Protest împotriva restricțiilor în Piața Universității Protest împotriva restricțiilor în Piața Universității Protest împotriva restricțiilor în Piața Universității Protest împotriva restricțiilor în Piața Universității Protest împotriva restricțiilor în Piața Universității

Câteva zeci de persoane s-au adunat și în Piața Victoriei.


Proteste Piața Victoriei sursa foto: Eli Driu Proteste Piața Victoriei sursa foto: Eli Driu Proteste Piața Victoriei sursa foto: Eli Driu

Proteste și în alte orașe din țară


Un protest organizat de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) se desfășoară luni după-amiaza la Alba Iulia, în fața sediului Prefecturii, potrivit Alba24.


De asemenea, sute de oameni au ieșit în stradă și la Sibiu. Convoiul este însoțit de mașini ale Jandarmeriei, potrivit Ziarului Ora de Sibiu.


Unii dintre ei au dat foc măștilor de protecție.


Protest Sibiu | Sursa foto: Ora de Sibiu

Unul dintre protestatari a înjurat şi a făcut gesturi obscene în direcţia Primăriei. Acesta a fost îmbrâncit, moment în care au intervenit jandarmii. Tânărul recalcitrant i-a înjurat şi pe aceştia şi a fost băgat în duba jandarmeriei.


Mai multe persoane protestează și în fața Prefecturii Cluj.


De asemenea, oamenii au ieșit în stradă și la Brașov.


În jurul orei 17.00 câteva zeci de persoane s-au strâns și în fața Primăriei din Constanța pentru a protesta împotriva restricțiilor. Oamenii strigă în cor: „Libertate!”.


Noile manifestații vin în continuarea celor desfășurate în noaptea de duminică spre luni, când sute de oameni au protestat în București și în mai multe orașe din țară față de noile restricții impuse pentru a stopa răspândirea noului coronavirus - magazine închise la ora 18.00 și interzicerea circulației după ora 20.00 - în weekend, unde de rata de infectare trece de 4 la mie, și în tot timpul săptămânii, unde rata trece de 7,5.


Protestele s-au terminat în jurul orei 4.00 dimineața și s-a lăsat cu amenzi de 99.000 de lei. În total, Jandarmeria Română anunţă că au fost date peste 200 de sancţiuni în urma protestelor organizate în 24 de localităţi împotriva noilor restricţii anti-COVID.


George Simion, liderul AUR, anunțase pentru luni noi proteste în București.


„La Universitate(București) și în fața prefecturilor de la 17:00. Acum sunt în ședința Biroului Permanent al Camerei și, împotriva regulamentului, ni s-a luat dreptul la cuvânt (inițiativă USR). Nu avem altă soluție: alături de români, în stradă!”, a scris George Simion pe Facebook.


Un mesaj similar a fost postat de Simion și duminică.


„Mâine la ora 17.00 nu mai stăm în casă, nu mai e timpul să stăm în case. E timpul să ieşim în stradă pentru drepturile noastre, pentru libertatea noastre, pentru că aceste restricţii sunt de-a dreptul aberante”, a transmis liderul AUR într-un live pe reţelele de socializare.


Membrii partidului au creat inclusiv un eveniment pe Facebook cu aceasta ocazie. Până la ora 16.00, circa 110 oameni spuseseră că vor participa, iar peste 250 erau interesați.


Proteste au fost anunțate în București și la ora 20.00.Citeşte Articolul Întreg pe Sursă