Mii de cărţi, printre care Tintin şi Astérix, distruse în şcoli din Canada, pentru că zugrăvesc primele popoare ca “leneşe, beţive, stupide”. Consiliul unei dintre şcoli, care a ars cărțile: “Vom îngropa cenuşa rasismului, discriminării şi stereotipurilor”

1 lună in urmă 24

Considerate discriminatoare şi acuzate că perpetuează stereotipuri, mii de cărţi, printre care Tintin şi Astérix, au fost eliminate din biblioteci, iar unele au fost arse în 2019, într-o operațiune a cărei amplitudine a fost limitată de pandemia de COVID-19, scrie publicația La Libre Belgique preluată de Rador. În sud-vestul provinciei Ontario, Consiliul şcolar catolic Providence care grupează 30 de şcoli a operat această “purificare” în bibliotecile instituţiilor.

Aproape 5.000 de cărţi pentru tineret pe tema autohtonilor au fost distruse, a relatat Radio Canada. Motivul? “Este vorba despre un gest de reconciliere cu Primele Naţiuni şi un gest de deschidere faţă de celelalte comunităţi prezente în şcoala şi societatea noastră”, a justificat Lyne Cossette, purtătoare de cuvânt a Consiliului şcolar pe lângă media canadiană.

Pentru a realiza această triere, Consiliul şcolar a apelat la Suzy Lies, o “gardiană a cunoaşterii” autohtone, care se prezintă drept o cercetătoare independentă şi copreşedintă a Comisiei popoarelor autohtone a Partidului liberal din Canada din 2016. Potrivit ei, cărţile pentru tineret zugrăvesc primele popoare ca “leneşe, beţive, stupide…” sau dau “informaţii eronate”, “o prezentare negativă şi o reprezentare greşită a autohtonilor în desene“. Alte lucrări sunt acuzate şi de „acaparare culturală”.

Confruntat cu polemica, Ministerul Educaţiei din Ontario a susținut la Radio Canada că selectarea cărţilor din biblioteci este responsabilitatea fiecărui consiliu şcolar. Intervievat de postul de radio, filosoful specializat în educaţie Normand Baillargeon a nuanţat tema. “Că a venit momentul să regândim ce se predă privitor la istoria autohtonă e normal şi sănătos, dar să arzi cărţi mi se pare extrem de tulburător, aminteşte evenimente din istorie care nu-mi plac deloc”, a declarat el pe post.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă