Mihail Gorbaciov le transmite lui Biden și Putin că este „imperativ” să se întâlnească și să negocieze pentru a evita un război nuclear

1 lună in urmă 3

Joe Biden și Vladimir Putin, martie 2011Joe Biden și Vladimir Putin, martie 2011

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al fostei Uniuni Sovietice, a transmis sâmbătă că este „imperativ” ca preşedinţii Putin și Biden să se întâlnească pentru a discuta despre dezarmare. Cel care a „înfăptuit” perestroika, care a dus la sfârșitul Uniunii Sovietice, face un apel către cei doi lideri, de la Casa ALbă și Kremlin, să negocieze pentru a face progrese în materie de dezarmare.

DUMINICĂ, 28 FEBRUARIE 2021, 01:44

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Ioana Stanescu

„Cred că este imperativ ca preşedinţii să se întâlnească. Experienţa arată că este necesar să se întâlnească şi să negocieze”, a afirmat Gorbaciov, citat de agenţia rusă Interfax.

„Este clar că esenţialul este să se evite un război nuclear. Întrucât o astfel de problemă trebuie evitată, este imposibil să o rezolvi de unul singur, trebuie (ca preşedinţii rus şi american) să se întâlnească”, a continuat el și a apreciat că, „dacă dorinţa de a ajunge la dezarmare şi de a întări securitatea prevalează, atunci multe pot fi realizate”.

Imediat după alegerea lui Joe Biden, Mihail Gorbaciov, de 89 de ani, a lansat un apel pentru „normalizarea” relațiilor dintre SUA şi Rusia, declarându-se „îngrijorat în grad înalt”, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Relaţii ruso-americane sunt afectate de crizele repetate, de la situaţia din Ucraina şi Siria până la acuzaţii de ingerinţă electorală, spionaj sau, mai recent, de atacuri informatice.

Cele două puteri au reuşit totuşi să ajungă in extremis la un acord în ianuarie cu privire la prelungirea importantului tratat de dezarmare nucleară New Start, semnat în 2010 şi care era atunci ameninţat să expire.

Prelungirea tratatului a dat speranţa unei ameliorări a dialogului între Washington şi Moscova după învestirea lui Joe Biden, însă cele două părţi au prevenit că se vor arăta ferme în ce priveşte interesele lor naţionale, mai relatează AFP.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă