Migranții de la granița dintre Polonia și Belarus forțează intrarea în UE. Polițiștii polonezi folosesc tunuri cu apă

1 săptămână in urmă 38


Migranții au luat cu asalt, marți, punctul de trecere a frontierei de la Bruzgi- Kuznica. Forțele poloneze au ripostat cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă la încercările de a forța intrarea pe teritoriul țării lor, potrivit Ministerului Apărării de la Varșovia, citat de BBC.


„Migranții i-au atacat pe soldații și ofițerii noștri cu pietre și încearcă să distrugă gardul și să ajungă în Polonia. Forțele noastre au folosit gaze lacrimogene pentru a înăbuși agresiunea migranților”, a transmis ministerul polonez al Apărării, printr-un mesaj pe Twitter.


Atak migrantów na przejściu granicznym w Kuźnicy. Migranci są bardzo agresywni, rzucają w kierunku polskich funkcjonariuszy i żołnierzy kamieniami pic.twitter.com/eCJTX6vQVq

— Ministerstwo Obrony Narodowej 🇵🇱 (@MON_GOV_PL) November 16, 2021

Poliția poloneză acuză forțele din Belarus că le-au furnizat migranților grenade acustice și au asistat la scenele violente de la graniță.


Kuźnica: agresywni migranci wciąż rzucają kamieniami w stronę naszych żołnierzy i funkcjonariuszy. Polskie służby odpierają atak pic.twitter.com/ESHN155vkf

— Ministerstwo Obrony Narodowej 🇵🇱 (@MON_GOV_PL) November 16, 2021

Mii de migranți, majoritatea din Orientul Mijlociu și Africa, stau de zile în șir la granița dintre Polonia și Belarus încercând să ajungă în Uniunea Europeană. Migranții, inclusiv copiii, trăiesc în tabere improvizate la temperaturi foarte scăzute, chiar în zona de frontieră.


Potrivit agenției poloneze de frontieră, în luna noiembrie au existat peste 5.000 de tentative ale migranților de a trece granița în Polonia, comparativ cu doar 88 în tot anul 2020.


UE acuză Belarusul că i-a trimis pe migranți la graniță la pentru destabiliza blocul comunitar, acuzație pe care liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, o neagă.


Relațiile UE-Belarus sunt tensionate încă din vara anului trecut, de când Lukașenko, și-a declarat victoria la alegerile prezidențiale, al căror rezultat nu este recunoscut de Bruxelles, și a încercat să reducă la tăcere disidența, reprimând protestele în masă și arestând oponenții politici.


Tensiunile au luat amploare și după arestarea unui jurnalist activist în urma deturnării unei aeronave Ryanair.


UE a impus atunci sancțiuni Belarusului, pachet la care urmează să adauge alte măsuri ca urmare a crizei migranților.


Ministrul de interne polonez, Mariusz Kaminski, a anunțat luni că țara sa va începe să contruiască un gard permanent la granița cu Belarus. Polonia are deja instalat un gard temporar de-a lungul frontierei, făcut din sârmă ghimpată şi înalt de aproximativ 2,5 metri. Acum, autoritățile au decis să îl schimbe cu unul permanent de 5,5 metri înălţime şi dotat cu senzori de mişcare şi camere de luat vederi. Bugetul alocat acestui proiect se ridică la 366 de milioane de euro.


Graniţa Poloniei cu Belarus, care este şi o frontieră externă a UE, are o lungime totală de 418 kilometri.


Foto: EPA


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă