Mexicul își revizuiește numărul morților de Covid cu 60% în plus / Cum a ajuns țara latino-americană pe locul doi în lume: au fost examinate ”decesele în exces”, după ce mulți mexicani au murit acasă fără a fi depistați

3 săptămâni in urmă 3

Autoritățile din Mexic au recunoscut că adevărata cifră a deceselor din cauza pandemiei Coronavirusu depășește acum 321.000, cu aproape 60% mai mult decât numărul oficial confirmat până acum de 201.429.

Mexicul face puține teste Coronavirus și, deoarece spitalele sunt copleșite, mulți mexicani au murit acasă fără a fi depistați pozitiv. Singura modalitate de a obține o imagine clară a mortalității este de a examina “decesele în exces” și de a revizui certificatele de deces.

Sâmbătă, guvernul a publicat discret un raport bazat pe aceste cifre, care a constatat că au existat 294.287 de decese legate de Covid-19 de la începutul pandemiei până pe 14 februarie. Începând cu 15 februarie, au existat 26.772 decese suplimentare confirmate de test.

Acest nou număr de decese l-ar depăși pe cel din Brazilia, care este situată pe locul al doilea în privința deceselor Covid, după Statele Unite.

Tabelul de urmărire a Coronavirus al Universității Johns Hopkins din SUA (considerat sursa cea mai autoritară în materie din lume) estimează numărul deceselor din Brazilia la aproximativ 307.000, iar cel din Statele Unite la 548.000, însă populația Mexicului, de 126 de milioane, este mult mai mică decât cea a SUA – 333 de milioane și a Braziliei – 214 milioane.

Pe locul 4 în lume în privința deceselor Covid se plasează India, cu aproape 162.000 de decese, urmată de Marea Britanie cu circa 127.000 potrivit centralizatorului Johns Hopkins.

Decese “în exces”

Noul raport confirmă, de asemenea, cât de mortal a fost al doilea val Coronavirus în Mexic din ianuarie încoace. La sfârșitul lunii decembrie, estimările excesului de decese au sugerat un total de aproximativ 220.000 de decese legate de Covid-19 în Mexic. Acest număr a crescut cu aproximativ 75.000 în doar o lună și jumătate.

De asemenea, este extrem de sugestiv și numărul total de “decese în exces” de la începutul pandemiei, în jur de 417.000. Decesele în exces sunt determinate prin compararea deceselor dintr-un an dat cu cele care ar fi de așteptat pe baza mediei deceselor din anii precedenți, de obicei din ultimii cinci ani.

O revizuire a certificatelor de deces a constatat că aproximativ 70 % din decesele în exces au fost legate de Covid-19, adesea pentru că a fost inclus pe certificate ca fiind o cauză suspectată sau care contribuie la deces. Dar unii experți spun că Covid-19 ar fi putut contribui la multe dintre celelalte decese în exces, deoarece mulți oameni nu au putut primi tratament pentru alte boli, deoarece spitalele erau copleșite.

Fostul președinte Felipe Calderón a scris sâmbătă în contul său de Twitter că “au murit peste 400.000 de mexicani, peste media din anii precedenți … probabil cea mai mare cifră din lume”.

Experții au avertizat de mult că adevărata cifră a deceselor din Mexic este probabil mult mai mare din cauza lipsei testelor. De asemenea, se bănuiește că lipsa paturilor de terapie intensivă în multe state a dus la moartea unui număr mare de persoane acasă.

Programul de vaccinare din Mexic a înregistrat până acum inocularea a aproximativ 6,1 milioane de persoane, sub 5% din populație.

Actualul președinte Andrés Manuel López Obrador, care este în convalescență după boala Covid, s-a confruntat cu critici pe scară largă în legătură cu gestionarea crizei. Opoziția l-a acuzat că a minimalizat severitatea pandemiei și i-a reproșat întârzierile în programul de vaccinare.

Surse: BBC, Sky News, Guardian

Sursa Foto: Andrés Manuel López Obrador, pagină oficială

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă