Mexic: Statuia lui Cristofor Columb va fi înlocuită cu una a unei femei indigene / Anunțul a fost făcut pe 12 octombrie, atunci când se aniversează descoperirii Americii de către Columb

1 săptămână in urmă 16

Guvernatorul orașului Mexico City a confirmat faptul că autoritățile pregătesc montarea unei statui a unei femei indigene în locul monumentului ridicat în onoarea lui Cristofor Columb, înlăturat anul trecut, din centrul capitalei, anunță BBC.

Claudia Sheinbaum, guvernatorul orașului, a spus că va fi înlocuită de o replică a unei statui precolumbiene cunoscută sub numele de ”Tânăra femeie din Amajac”.

Statuia lui Cristofor Columb a fost îndepărtată anul trecut după ce activiștii pentru drepturile indigene au amenințat că o vor dărâma.

Columb, un explorator născut în Italia care a fost finanțat de coroana spaniolă pentru a naviga în călătorii de explorare la sfârșitul secolului al XV-lea, este văzut de mulți ca un simbol al opresiunii și al colonialismului, deoarece sosirea sa în America a deschis ușa cuceririi spaniole .

Anunțul guvernatorului Sheinbaum a fost făcut pe 12 octombrie, aniversarea descoperirii Americii de către Columb. 12 octombrie este în SUA sărbătorită la scară largă ca Ziua lui Columb. În Mexic, însă, și în alte țări din America Latină este cunoscut sub numele de Día de la Raza (spaniolă: Ziua cursei). Mulți o consideră o comemorare a rezistenței native împotriva cuceririi europene.

Sheinbaum a spus că dorește să facă schimbarea ca parte a „decolonizării” celebrului bulevard Reforma, unde se află în prezent un soclu gol.

Ea a adăugat că noul monument, care va fi de trei ori mai înalt decât statuia lui Columb, recunoaște că „femeile indigene au fost cele mai persecutate” în timpul și după perioada colonială.

Tânăra originală din Amajac a fost descoperită în ianuarie la Veracruz.

Se crede că sculptura înfățișează un membru feminin de frunte al poporului Huastec la momentul creării sale. Originalul se află în prezent în Muzeul de Antropologie din Mexico City, instituție care va și crea replica.

Statuia lui Cristofor Columb va fi mutată într-un parc dintr-o altă zonă din Mexico City.

Sursa foto: administrația locală Mexico City

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă