Metroul din Cluj-Napoca, încă un pas spre realizare. Investiție de peste 2 miliarde de euro. Boc: „Niciun metrou din lumea asta nu e rentabil financiar”

1 săptămână in urmă 22

Luni, 22 Noiembrie 2021, ora 20:49

63 citiri

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat luni, 22 noiembrie, că a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru viitorul metrou. Investiția se ridică la peste două miliarde de euro, iar lucrările ar urma să fie finalizate în zece ani.

Linia de metrou va avea o lungime de 21,03 kilometri și 19 stații, studiul recomandând traseul Floreşti - Piaţa Unirii - Piaţa Mărăşti - Muncii / Europa Unită - Depou Sopor.

Investiția se ridică la 2.052.196.984 euro, iar finanţarea obiectivului va fi realizată din diverse surse: PNRR, POIM, alocări de la bugetele naţionale şi locale, dar şi alte surse de finanţare identificate pe parcurs. Potrivit studiului, durata lucrărilor este de 128 de luni, potrivit mesajului postat pe Facebook de edil.

Metroul clujean, singura soluție care va decongestiona traficul, va avea nevoie de subvenții masive

În şedinţa extraordinară a Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, primarul a recunoscut că metroul este singura soluție la decongestionarea traficului, care nu este însă și rentabilă din punct de vedere financiar. Edilul a reamintit în schimb că nicăieri în lume transportul public nu este rentabil, iar metroul, cu atât mai puţin.

Ca și metroul din Capitală, cel clujean va avea nevoie de subvenţii masive. Comparativ cu cea acordată metroului bucureștean de Ministerul Transporturilor, suma este însă de cel puţin zece ori mai mică. În plus, banii nu vor veni de la minister, ci din bugetul local.

„Niciun metrou din lumea asta nu e rentabil financiar. Le-ar face privaţii dacă ar fi aşa, dar sunt solide economic şi nepoluante. Dacă ar aduce bani, le-ar face privaţii. Aşa e şi la Bucureşti, şi la Londra, peste tot e nevoie de subvenţii. Se pare că subvenţia pentru metrou ar fi de 12-13 milioane de euro, ca să menţinem preţul de astăzi al biletelor. Eu nu am mers mai departe cu acest proiect, pâna ce n-am avut părerile specialiştilor'', a dat asigurări Boc, în şedinţa Consiliului Local Cluj.

Valoarea proiectului metroului din Cluj, de două ori mai mare față de estimările inițiale

Față de studiul de prefezabilitate realizat în toamna anului trecut, în proiectul aprobat luni, linia de metrou va fi mai lungă. În 2020, pimarul anunța că linia va avea 14,4 km, 14 stații și o valoare de 986 de milioane de euro.

Trenurile de metrou vor fi prevăzute cu tehnologie fără mecanic „driverless” ceea ce înseamnă că personalul nu este necesar la bord.

Proiectarea preliminară vor dura 18 luni, proceduri de licitaţie - 14 luni, proiectare şi execuţie lucrări inclusiv achiziţie material rulant 96 de luni.

Citeste si:

 ”Este o anulare totală a curentului reformist și profesionist”

Fostul ministru al Transporturilor și membru USR, Cătălin Drulă, a analizat cele 2 luni de când a părăsit fotoliul ministerial, domeniu gestionat acum de interimarul Dan Vîlceanu. Drulă...

 Cea mai proastă formă de guvernare VIDEO

Primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, a afirmat că cel târziu până de Ziua Națională noul Guvern va fi investit. În opinia edilului, forma de guvernare PSD-PNL-UDMR este cea mai...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă