Meta, pariul riscant al fondatorului Facebook Mark Zuckerberg cu privire la viitorul internetului

1 lună in urmă 31

Redenumindu-și grupul Meta, CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg încearcă o diversiune dar face și un pariu gigantic, cel al metavers, cu riscul de a cheltui zeci de miliarde de dolari fără certitudinea randamentului investiției.

În timp ce multe dintre comentariile care au urmat anunțului de joi au luat în râs sau au criticat ceea ce a fost văzut ca o manevră grosolană de a se distanța de problemele recente ale Facebook, alții priveau deja înainte.

„Aceasta înseamnă că metavers nu este un proiect secundar”, a spus Colin Sebastian, analist Baird. „Compania este pe deplin angajată în dezvoltarea următoarei platforme digitale, succesoarea internetului mobil”.

Luni, în cadrul prezentării rezultatelor, Mark Zuckerberg a estimat că sumele dedicate Facebook Reality Labs, capul de pod al metavers, ar reduce veniturile din exploatare (marja extrasă din activitățile grupului) cu peste zece miliarde de dolari. anul acesta.

„Și prevăd că această investiție va crește în fiecare an în viitor”, a dezvăluit cofondatorul rețelei de socializare.

Atâtea zeci de miliarde de dolari vor fi ratate de o companie care, înainte de a transforma metaversul în realitate tangibilă, trebuie să continue să-și crească modelul actual, bazat pe publicitate, aflată în prezent sub presiune.

Documentele interne scoase de avertizoarea de integritate Frances Haugen au arătat că grupul Menlo Park (California) era îngrijorat de faptul că nu recrutează suficienți utilizatori din generația mai tânără, nu doar pe Facebook, care este de mult ocolită, ci și pe Instagram.

În plus, actualizarea recentă a sistemului de operare al iPhone-ului a perturbat relația acestuia cu agențiile de publicitate, cărora le lipsește acum vizibilitatea asupra eficienței campaniilor lor.

Este, de asemenea, una dintre problemele cheie ale proiectului metavers, care încearcă să ocolească Apple și toți intermediarii, oferind un ecosistem care este suficient în sine, explică Audrey Schomer, analist la eMarketer.

Mark Zuckerberg a insistat astfel mult asupra nevoii de interoperabilitate (ușurința transferurilor între universurile virtuale): a invitat actori externi să se alăture aventurii.

Provocarea VR

Crearea Meta nu seamănă cu cea a Alphabet, care a devenit compania-mamă a Google în 2015, pentru că nu a semnalat o schimbare de paradigmă. Iar pentru Colin Sebastian, „nu este (nici) un moment + iPhone +”, care să amintească de lansarea a ceea ce urma să devină produsul emblematic al Apple.

La acea vreme, directorul general Steve Jobs avea un produs disponibil de prezentat, ceea ce nu este cazul lui Mark Zuckerberg, subliniază analistul. Colin Sebastian consideră totuși că lansarea Cambria, noul set cu cască de realitate virtuală de la Facebook/Meta așteptat anul viitor, va fi „un pas crucial pentru produsele VR (realitate virtuală) și AR (realitate augmentată)”.

Cu toate acestea, se pune problema atractivității unui univers paralel, VR și AR sunt în prezent mult mai puțin populare decât se aștepta acum câțiva ani.

„Astăzi, realitatea virtuală pare amenințată să se blocheze complet și să devină doar o mică parte din universul pasionaților de jocuri video”, a reacționat, pe blogul său, Benedict Evans, specialist în tehnologie.

Pentru Audrey Schomer, acest eșec relativ se datorează parțial prețului destul de ridicat al căștilor de realitate virtuală, dar și faptului că „nu există suficient conținut atractiv disponibil”.

Ce este „metavers”

Metavers (din engleză Metaverse) este un termen folosit de obicei pentru a descrie conceptul unei iterații viitoare a internetului, alcătuit din spații virtuale 3D partajate, conectate într-un univers virtual perceput. Metaversul într-un sens mai larg se poate referi nu numai la lumi virtuale, ci la Internet ca întreg, incluzând întregul spectru al realității augmentate.

Conceptul de metavers sau meta-univers, prezent deja în jocurile video, desemnează un spațiu cibernetic care este paralel cu realitatea fizică și în care o comunitate de oameni interacționează sub formă de avataruri web.

Acest concept a fost probabil descris pentru prima dată în romanul lui Neal Stephenson din 1992, Snow Crash.

Conceptul „metavers”, pentru dezvoltarea căruia Facebook a anunțat că angajează 10.000 de oameni, poate părea o versiune îmbunătățită a realității virtuale (VR), dar mulți oameni cred că acesta ar putea fi, de fapt, viitorul internetului, relatează BBC.

De fapt, realitatea virtuală, față de metaverse, ar putea fi comparabilă cu primele telefoane mobile din anii 1980, față de actualele telefoane inteligente.

În loc să folosim un computer sau un smartphone, în metaverse vom putea folosi o cască pentru a intra într-o lume virtuală care conectează tot felul de medii digitale.

Spre deosebire de realitatea virtuală din prezent, care este folosită în cea mai mare parte pentru jocuri, această lume virtuală ar putea fi utilizată practic pentru orice - muncă, joacă, concerte, excursii - sau doar pentru socializare.

Mulți cred că vom avea un avatar 3D când vom folosi metaversul. Dar, pentru că este încă doar la stadiul de idee, nu există în acest moment o definiție unică a acestui concept.

Pe piață apar zvonuri despre lumile digitale și realitatea augmentată o dată câțiva ani, dar, de obicei, entuziasmul dispare rapid.

Cu toate acestea, în rândul investitorilor bogați și al marilor firme de tehnologie există un mare interes în privința metaversului, pentru că nimeni nu vrea să rămână în urmă dacă acesta se va dovedi a fi viitorul internetului.

Există, de asemenea, sentimentul că, pentru prima dată, tehnologia este aproape de realizarea unui astfel de univers, având în vedere progresele din domeniul VR, apariția tot mai multor dispozitive care pot fi conectate la internet și viteza tot mai mare a acestuia.

Facebook a făcut din construirea metaversului una dintre marile sale priorități. Compania a investit în realitatea virtuală prin căștile sale Oculus, făcându-le mai ieftine decât cele ale companiilor rivale - poate chiar cu pierderi, potrivit unor analiști.

De asemenea, construiește aplicații de realitate virtuală pentru socializare și pentru muncă, inclusiv unele care interacționează cu lumea reală.

Deși și-a făcut un obicei din a cumpăra companiile rivale, Facebook susține că metaversul „nu va fi construit peste noapte de o singură companie” și a promis că va colabora cu alți dezvoltatori ai conceptului.

Recent, a investit 50 de milioane de dolari pentru finanțarea unor grupurilor non-profit, pentru a ajuta la „construirea responsabilă a metaversului”.

Totuși, compania crede că pentru dezvoltarea metaversului va mai fi nevoie de încă 10-15 ani.

Citeste si:

 „M-am gândit mult la identitatea noastră acum, când începem acest capitol următor”

Mark Zuckerberg a declarat joi, 28 octombrie, că Facebook își va schimba numele corporativ în Meta, retrogradând efectiv serviciul omonim al Facebook la a fi doar una dintre subsidiarele...

 ”Mi se pare absolut incredibil să-ţi faci business din aşa ceva”

Medicul cardiolog Vasile Rădulescu din Bucureşti reclamă, miercuri, că există grupuri de Facebook care vând certificate verzi. ”Mi se pare absolut incredibil să-ţi faci business din aşa...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă