Mesajul șocant al președintelui filipinez către cei care refuză vaccinarea: „Nu-mi pasă dacă muriți”

2 luni in urmă 23


Rodrigo Duterte a făcut o nouă afirmație șocantă în războiul lui cu anti-vacciniștii. Președintele din Filipine a declarat în fața presei că pur și simplu nu-i pasă dacă aceștia se îmbolnăvesc și mor, notează Business Insider.


„Pentru cei care nu vor să se vaccineze, ei bine, nu pot să spun decât atât: nu-mi pasă dacă muriți”, a spus președintele din Filipine.


Rodrigo Duterte a anunțat și că a pune Poliția să restricționeze libertatea de circulație a persoanelor care refuză să se imunizeze la COVID.


Vă avertizez, nu ieșiți din case. Dacă ieșiți, le voi spune polițiștilor să vă trimită înapoi. Veți fi însoțiți acasă, pentru că răspândiți virusul.

Rodrigo Duterte

Nu este prima dată când președintele filipinez vine cu astfel de avertismente pentru persoanele care nu acceptă vaccinarea.


În luna iunie, Duterte i-a amenințat cu închisoare pe cei care refuză imunizarea.


„Alegeți, vaccinul sau vă voi băga la închisoare. (...) Nu mă înțelegeți greșit, există o criză în această țară. Sunt doar exasperat de filipinezii care nu țin seama de guvern”, spunea atunci liderul de la Manila.


Capitala filipineză intră în lockdown


Vineri, 30 iulie, Duterte a aprobat instituirea unui lockdown în capitala Manila, ca parte a eforturilor de a opri răspândirea infectărilor cu varianta Delta a coronavirusului și de a reduce astfel presiunea asupra sistemului sanitar.


Regiunea capitalei, care include 16 orașe învecinate, cu o populație totală de peste 13 milioane de locuitori, va fi în carantină în perioada 6-20 august, potrivit unui anunț al purtătorului de cuvânt al președintelui, citat de Reuters.


„Delta s-a răspândit deja peste tot în regiunea metropolitană Manila”, a spus Benjamin Abalos, președintele consiliului primarilor din regiune, precizând că măsura instituirii carantinei este una adecvată.


Oficialul a adăugat că primarii își propun să crească numărul vaccinărilor zilnice de la 150.000 la 250.000.


De la începutul pandemie și până acum, în Filipine au fost fost înregistrate aproape 1,6 milioane de cazuri de COVID-19 și peste 27.000 de decese.


Vineri, autoritățile au raportat 8.562 de noi îmbolnăviri, cea mai mare creștere zilnică din ultimele două luni, și 145 de decese.


Până acum, autoritățile sanitare au contabilizat 216 cazuri de infectare cu varianta Delta. Specialiștii spun că numărul acestora ar putea fi mult mai mare, însă ele rămân nedetectate din cauza ritmului lent al secvențierilor.


Doar 7% din populația de 110 milioane de locuitori din Filipine a primit vaccinul anti-COVID-19 până acum, potrivit Reuters. Întârzierile în aprovizionarea cu ser anti-COVID-19 au dus la scăderea ritmului imunizărilor în unele zone ale țării.


Rodrigo Duterte a fost vaccinat în luna mai cu serul chinezesc Sinopharm. După ce a fost criticat pentru că a primit acest vaccin, care nu era aprobat în Filipine, Duterte a cerut Ambasadei Chinei la Manila să ia înapoi toate cele 1.000 de doze de vaccin Sinopharm.


Foto: EPA


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă