Merci, pandemie!

2 săptămâni in urmă 1

Articol de - Publicat vineri, 02 aprilie 2021, 09:42 / Actualizat vineri, 02 aprilie 2021 09:43

Păcat că tehnologia nu avansează egal. În vreme ce detectoarele de rasism funcționează neabătut pe toate stadioanele lumii, tehnologia de linia porții are program redus. Portugalia a gustat decalajul la Belgrad. 

În ultima secundă de joc, Ronaldo a strecurat o minge pe sub portar și a înscris pe toate ecranele lumii. Dar nu în teren, unde nici VAR, nici reluările de linie nu existau sau nu operau. Portugalia a pierdut o victorie, Ronaldo a făcut o criză legitimă de nervi și a primit un galben la fel de legitim.

Arbitrul olandez Danny Makkelie s-a scuzat a doua zi, în mesaje trimise, separat, lui Cristiano Ronaldo și antrenorului Fernando Santos. Fin, urban și demn! Dar rezultatul rămâne: Serbia - Portugalia 2-2 (nu 2-3, cum greșit s-ar putea înțelege din numărătoarea neoficială a golurilor valide). FIFA nu a avut nimic de spus. 

Nimeni nu va fi sancționat, cu posibila excepție a lui Ronaldo pentru excesul teatral care l-a făcut să iasă din teren și să arunce pe jos banderola de căpitan. Dacă va considera că e nevoie să se aplece asupra cazului, FIFA va studia cu toată atența reluările video și va constata, rapid, că nervii lui Ronaldo au străpuns regulamentul.

E vorba de acele prevederi ale regulamentului care stabilesc normele de comportament ale jucătorilor, nu de acele prevederi ale regulamentului care spun că o minge care trece cu totul de linia porții se soldează cu gol pentru echipa care a reușit isprava și cu reluarea jocului de la centru. 

Ce am aflat din incidentul de la Belgrad e că suntem tot în 1966 și că eternul Bahramov oficiază în continuare cu privirea laterală a șoimului cățărat pe un morman neutilizat de echipament video.

UEFA, organizatoarea calificărilor europene la Mondiale, explică: în 2019, am decis că VAR va fi folosit în toate competițiile, dar pandemia ne-a împiedicat să extindem sistemul. 

Remarcabil, pandemia e totuși selectivă și a ajuns la o înțelegere cu UEFA, acceptând folosirea VAR la toate meciurile de Champions League și Europa League. Merci, pandemie!


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă