Medicul Virgil Musta explică de ce rata de infectare continuă să crească în Timișoara, chiar și în carantină. „Nu suntem nici la jumătatea valului trei”

1 lună in urmă 5


Timișoara e de aproape două săptămâni în carantină, dar rata de infectare continuă să crească. De la 7,56, cât era în ziua în care s-a decis intrarea în lockdown - luni, 8 martie -, rata de incidență a ajuns la 8,23 cazuri la mia de locuitori vineri, 19 martie. Măsura carantinării expiră luni, 22 martie, la miezul nopții, dar este foarte probabil să fie prelungită. De ce crește rata în continuare? Medicul Virgil Musta are o explicație.


Timișoara și patru localități de lângă sunt în carantină din 8 până în 22 martie. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se va reuni în weekend și ar putea lua decizia prelungirii acestei măsuri.


De altfel, șeful DSU, Raed Arafat, spunea încă de la luarea acestei decizii că este posibil ca lockdown-ul să se prelungească.


De ce crește în continuare rata, în loc să scadă?


O parte dintre timișoreni au fost încă de la început împotriva măsurii de carantină, iar nemulțumirile lor au crescut odată cu rata de infectare cu SARS-CoV-2.


Potrivit ultimei raportări, vineri, 19 martie, rata de infectare ajunsese la 8,23/1.000 de locuitori în Timișoara. De la 7,56 cât era când a fost decisă instituirea carantinei.


„Efectele carantinării, dacă aceasta este eficientă și dacă măsurile sunt suficient de intense pentru a opri acest lanț de transmitere, apar abia la două-trei săptămâni de la instituirea ei. Ceea ce observăm noi acum este fenomenul de creștere a cazurilor de exact dinaintea carantinării. Avem speranța că într-o săptămână se văd primele efecte, atunci vom vedea cât de eficientă a fost”, a explicat, pentru Libertatea, medicul specialist Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș, din Timișoara.


Medicul Virgil Musta crede că efectele carantinei se vor vedea abia săptămâna viitoare | Foto: Hepta

Conform medicului, abia de săptămâna viitoare numărul de infectări noi ar trebui să stagneze, iar apoi să scadă.


În general, de la două săptămâni în sus încep să apară primele semne. La început va fi o stopare a numărului de cazuri, adică să nu crească, după care ne așteptăm ca, încetul cu încetul, să și scadă. Eu cred că de săptămâna viitoare vom vedea. E nevoie cam de trei săptămâni până să ajungem la platou.

Dr. Virgil Musta:

Nu suntem nici la jumătatea valului trei


Numărul de infectări cu noul coronavirus e în creștere în țara noastră, cazurile severe se înmulțesc, iar paturile de ATI sunt insuficiente.


Dr. Musta pune acest lucru pe seama faptului că suntem în plin val trei al pandemiei.


„Sigur vorbim despre valul trei, nu suntem nici la jumătatea lui, depinde de foarte mulți factori. Deosebirea dintre acest val și celelalte două este că virusul este mult mai contagios, ceea ce înseamnă că se transmite mult mai rapid, iar numărul de cazuri este mult mai mare”, a mai declarat medicul pentru Libertatea.


Specialistul în boli infecțioase spune că România poate trece peste valul al treilea cu vaccinări și respectarea regulilor.


„Depinde foarte mult de rata de vaccinare, de cât de repede și de mult reușim să vaccinăm. Dacă am reuși să trecem de un prag de 40%, care nu e ușor, nu imunizăm comunitatea, dar sigur se va simți. Eu cred că avem sub 10%, mai avem mult. Este foarte important să ne concentrăm pe vaccinare, dar nu este suficient”, subliniază Musta.


Pentru că foarte multă lume s-a relaxat, trebuie încă o lună, două sau trei să fim foarte prudenți și să nu ne contaminăm, cu sau fără restricții de carantină. Pentru că, în fond și la urma urmei, responsabilitatea tot a noastră este de a respecta foarte strict regulile și să nu ne îmbolnăvim. E foarte greu să te ferești acum, pentru că virusul este foarte contagios.

Virgil Musta, medic

Medicul insistă ca oamenii să respecte regulile în continuare: „Dacă purtăm masca corect, dacă evităm locurile aglomerate, cu risc de contaminare, dacă ne spălăm pe mâini, riscul de a face boala este mai mic”.


Foto: Hepta


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă