Medicul Radu Ţincu: Din datele pe care le avem, Omicron produce forme uşoare de boală

3 săptămâni in urmă 19

Datele publicate de experții din vestul Europei sugerează că noua tulpină Omicron a COVID, mai contagioasă, produce forme blânde de boală în urma infectării, a explicat sâmbătă medicul de terapie intensivă Radu Ţincu, la Digi24, citat de News.ro. Specialistul a avertizat însă că datele optimiste din Occident riscă să nu se aplice și în România din cauza ratei scăzute de vaccinare pe care o avem.

Medicul primar ATI al Spitalului Floreasca a susținut că, la acest moment, ”suntem la începutul transmiterii intracomunitare” cu Omicron.

„Ştiind din experienţele variantelor precedente că după o perioadă de două-trei săptămâni de circulaţie a unei variante în spaţiul european, ea devine dominantă şi în ţara noastră, cel mai probabil avem o transmitere intracomunitară, însă în acest moment suntem la începutul transmiterii intracomunitare, avem o transmitere intracomunitară nu foarte accelerată, ceea ce permite autorităţilor să implementeze anumite măsuri care să prevină o creştere exponenţială a numărului de cazuri, aşa cum se întâmplă în Franţa, cu peste 200.000 de cazuri pe zi, sau Marea Britanie, cu peste 180.000 de cazuri pe zi. Însă, în mod evident, până la jumătatea lunii ianuarie vom avea o transmitere comunitară a Omicron şi ea va deveni dominantă şi în România”, a spus medicul Radu Țincu.

În urmă cu câteva zile, medicul epidemiolog Adriana Pistol a avertizat că tulpina Omicron ar putea deveni dominantă în România la jumătatea lunii ianuarie 2022 și am putea ajunge să înregistrăm 25.000 de cazuri zilnice de infectare.

Medicul Țincu a punctat că aceste prognoze INSP, sunt ”foarte reale, pentru că au la bază calcule matematice de predicţie”. Medicul a vorbit și despre date ale experților din vestul Europei, care susțin că Omicron produce forme ușoare de boală.

Ştim că varianta Omicron se transmite mult mai repede, avem însă şi o parte bună a acestei situaţii. Din datele pe care le avem din Marea Britanie şi din vestul Europei, Omicron produce forme uşoare de boală. Marea Britanie chiar a dat ieri publicităţii un raport care spune că varianta Omicron reduce necesarul de tratament al pacienţilor cu 20-25 la sută şi reduce riscul de spitalizare cu până la 45-50 la sută, ceea ce arată că Omicron determină forme blânde de boală.

Medicul Radu Țincu:

El a avertizat, însă, că România are o particularitate faţă de ţările din Vest, aceea că nu avem un grad suficient de populaţie vaccinată, astfel încât datele de acolo nu sunt reproductibile în totalitate în ţara noastră.

Potrivit unor date publicate vineri de Agenția de Securitate a Sănătății, protecția împotriva tulpinii Omicron crește pe măsură ce sunt administrate toate cele trei doze de vaccin.

Experții britanici au constatat că, deși vaccinurile oferă o protecție mai scăzută în fața infectării comparativ cu tulpina Delta, protecția împotriva spitalizării rămâne ridicată.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă