Medicii s-ar putea pensiona la 67 de ani. Doctor: E încercarea rezolvării unei doleanțe care aparține cuiva

2 luni in urmă 28

Cu ce probleme se confruntă pacienții cu boli cardiovasculare în România. 30% dintre ei nu au fost la medic în 2020Cu ce probleme se confruntă pacienții cu boli cardiovasculare în România. 30% dintre ei nu au fost la medic în 2020
  • Medicii se pot pensiona la 3 vârste diferite, în baza a două legi.
  • Sindicatele din sănătate sunt nemulțumite de vârsta de pensionare.
  • INS: România are 63.000 de medici în total.
  • Un medic român a plecat din țară la fiecare 4 ore în anul pandemiei.

67 de ani ar putea fi vârsta standard de pensionare pentru medici. Propunerea apare într-un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Sănătății.

Deocamdată, medicii se pot pensiona la trei vârste și la cerere: la 63 de ani, femeile. La 65 de ani, bărbații. Sau pot cere să profeseze până la 67 de ani, indiferent de sex.

Sindicaliștii din Sănătate trag însă un semnal de alarmă: se întreabă dacă medicii din specialități grele – precum Terapie Intensivă, Urgență sau Chirurgie – vor fi capabili să muncească până la 67 de ani. Pe de altă parte, cei tineri se înghesuie să-și găsească de lucru afară.

Anul trecut, în plină pandemie, la fiecare patru ore, un medic a plecat din România. În total, 2.000 de medici au cerut eliberarea de certificate de conformitate, în baza cărora pot profesa în afara țării.

Sorin Paveliu, medic primar și expert în Sănătate Publică, a vorbit, la ȘTIU, despre acest subiect.

„E încercarea rezolvării unei doleanțe care apartine cuiva. Pe fond, noua prevedere nu schimbă nimic”, a spus medicul, la Aleph News.

The post Medicii s-ar putea pensiona la 67 de ani. Doctor: E încercarea rezolvării unei doleanțe care aparține cuiva appeared first on Aleph News.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă