Medici, supravegheați cu brățări electronice la un spital din Timișoara. „Să își facă meseria pentru care își iau salariul”

2 săptămâni in urmă 13

Joi, 11 Noiembrie 2021, ora 19:05

99 citiri

Un sistem de monitorizare electronică a personalului medical urmează să fie introdus într-un mare spital din România.

Conducerea Spitalului Municipal Timişoara este cea care a hotărât introducerea unui sistem de monitorizare electronică a personalului prin purtarea unor brăţări electronice cu ajutorul cărora munca medicilor şi asistentelor să poată fi controlată.

Sistemul ar fi trebuit să fie deja funcţional, dar aplicarea lui a fost amânată. Însă, pe holurile unității medicale, aparatura necesară monitorizării a fost instalată, scris Adevărul.ro.

Sindicatul medicilor nu este de acord cu această inițiativă.

Managerul Spitalului Municipal din Timișoara, Daniel Malița, a declarat că sistemul monitorizează spațiile, potrivit pressalert.ro.

„Sistemul nu monitorizează personalul, ci spațiile. Personalul are un dispozitiv electronic pe care îl poartă, care nu iradiază, nu înregistrează. Vrem să vedem cât de repede se deplasează, cât de des merg la patul bolnavului”.

Malița a mai spus că prin acest demers vrea să mobilizeze personalul medical să-și facă treaba.

„În condițiile în care unii medici au unul – doi pacienți externați pe lună, normal că nu o să le convină să le poarte. Vreau să își facă meseria pentru care își iau salariul, nu se poate să vii o oră pe zi la lucru sau deloc. Costul de monitorizare este de 70 de lei per persoană pe lună, dacă sistemul își dovedește eficiența îl vom păstra. Vrem să mobilizăm personalul să își facă treaba”, a declarat managerul Spitalului Municipal din Timișoara, Daniel Malița.

Cartel Alfa a reacţionat susţinând că sistemul este închiriat de la o firmă privată (n.red. Deltatel SRL), serviciile fiind plătite lunar de către spital. „În prezent, pentru cele trei secţii pentru care se implementează sistemul, costurile se ridică la aproximativ 6.000 de euro pe lună. Spitalul are însă în total 23 de secţii, care îşi desfăşoară activitatea în 14 clădiri, astfel încât, extinderea sistemului, aşa cum se doreşte, ar duce la o cheltuială de circa 28.000 de euro pe lună pentru întregul spital”, susţin sindicaliştii de la Cartel Alfa.

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa a mai arătat că dacă se doreşte monitorizarea calităţii actului medical, in primul rând trebuie asigurate condiţiile minime pentru această calitate. „Lipsesc medicamente, instrumentar şi consumabile, însă personalul este obligat să poarte dispozitive de 200 de euro fiecare, cu stresul suplimentar că dacă se pierde, trebuie să-l plătească”, mai spun sindicaliştii.

Și Partidul Social Democrat s-a declarat revoltat de inițiativa conducerii Spitalului Municipal din Timişoara.

„Este o insultă la adresa jurământului lui Hipocrate şi o jignire ce loveşte însăşi esența actului medical. În timp ce PSD a mărit substanțial veniturile cadrelor medicale, oferindu-le respectul pe care îl merită, actuala conducere a Spitalului Municipal din Timişoara îşi bate efectiv joc de ei. Medicii sunt eroi, nu puşcăriaşi supravegheabili cu dispozitive electronice! Transmitem, pe această cale, celor care au alocat sume de zeci de mii de euro pe lună pentru servicii inutile de supraveghere, că mai bine ar fi fost să îndrepte acești bani spre achiziționarea de teste covid sau spre ceva ce ar fi adus un beneficiu real pacienților, mai ales în această perioadă critică de pandemie. Domnilor, nu puteți cuantifica în parametri atât de primari calitatea actului medical”, a transmis, miercuri, Mihai Ritivoiu, președintele PSD Timișoara.

Acesta susține că achiziția sistemelor a fost făcută fără a se folosi transparența în acest sens și face un apel către organele competente să se sesizeze și să verifice corectitudinea și legalitatea, iar cei care se vor găsi vinovați în vreun fel să fie trași la răspundere.

Citeste si:

Medicii din Timişoara, în campanie pro-vaccinare pe străzi. ”Am făcut tot ce se putea în spital. Dar, probabil, nu aici trebuia dusă bătălia”

Medicii Spitalului ”Victor Babeş” din Timişoara vor face campanie pro-vaccinare din casă în casă şi pe străzile din oraş pentru a le explica oamenilor de ce imunizarea este importantă...

Țara care trece la vaccinarea anti-COVID obligatorie pentru cadrele medicale și funcționari, după creșterea masivă a numărului infectărilor

Autoritățile din Ucraina a propus joi, 11 noiembrie, revizuirea categoriilor profesionale pentru care vaccinarea împotriva COVID-19 va deveni obligatorie, incluzând personalul medical şi...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă