Medic de familie, acuzații grele pentru Alexandru Rafila - Ce trebuie să faci înainte să iei Favipiravir pentru COVID-19

1 săptămână in urmă 25

MIERCURI, 12 IANUARIE 2022, 10:18

SURSĂ: realitatea.net AUTOR: REALITATEA.NET

Medicul de familie Raluca Zoițanu lansează miercuri un avertisment legat de folosirea Favipiravirului în tratarea COVID-19 și îl acuză pe ministrul Alexandru Rafila de neglijarea efectelor periculoase pe care le are acest medicament asupra unor pacienți. În plus, medicul de familie amintește că cei cărora li se va recomanda acest antiviral trebuie să semneze anumite hârtiiatenționat că medicamentul antiviral Favipiravir este foarte periculos pentru unii pacienți, iar cei care îl iau trebuie să semneze niște hârtii înainte de administrare.

Favipiravirul „nu e nici apă de ploaie. Nu e ceai de tei. Este foarte periculos pentru unii pacienți. Nu că poate fi periculos. Este. De asta pacientul trebuie să şi semneze nişte hârtii înainte să îl ia.

De ce să îl laşi în farmacii ca antibioticele, ca ivermectina în farmaciile veterinare, când începe cel mai grav val de până acum, cu un comportament previzibil periculos al populației - oamenii vor lua orice de frică.

Vor da şi vecinilor. Se vor "descurca" să cumpere şi fără reţetă, mai ales dacă va fi disponibil peste tot în cantități îndestulătoare, ca Paracetamolul şi Molekin Imuno.

Pur şi simplu nu înțeleg. Şi am suficientă treabă ca să mai tratez şi efectele adverse ale unor medicamente inutile. La fel şi colegii din spitale”, a transmis medicul de familie Raluca Zoițanu, miercuri, într-un mesaj pe Facebook.

Ministrul Sănătății a anunțat marți că antiviralul Favipiravir va putea fi acordat în ambulatoriu, atenționând că medicamentul, care este foarte toxic, poate scurta boala dar nu influențează riscul de deces al celor infectați COVID-19.  

În plus îl acuză pe ministrul Alexandru Rafila de tratarea bolnavilor cronici sau cu alte patologii decât COVID-19, dar și de neglijarea efectelor toxice ale Favipiravir.

„Nu mai pot cu favipiravir. Aş vrea să văd la fel de mult interes din partea ministrului pentru alte medicamente care nu există în România, pentru alte boli, de care au nevoie mult mai mulți pacienți, fiind şi eficiente! (...)

Ministrul Sănătății a declarat ieri: "Vreau să fiu foarte tranșant. Încercăm să facem acest lucru [să existe în farmacii] pentru Favipiravir, este un medicament antiviral care poate să scurteze cu două-trei zile durata bolii, dar care nu influențează în niciun fel formele complicate și decesul. Asta spun cele câteva studii clinice referitoare la Favipiravir."

Dar afirmația este cel puțin greşită. Chiar producătorul - unul dintre ei, dar cu interes să vândă în toată lumea - comunica public în noiembrie anul trecut că NU ARE EFECT nici măcar pe scurtarea duratei bolii. Când chiar producătorul spune asta nu mai ai ce să zici. De obicei producătorul de medicamente exagerează, dacă nu chiar minte, despre cât de eficiente, minunate, vindecătoare sunt medicamentele produse de el. Când spune că nu e bun, înseamnă că nu e bun!!!”, mai spune dr.  Raluca Zoițanu.

REALITATEASPORTIVA.NET


REALITATEASTAR.NET


TABU.RO


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă