Mecanismul de redresare si rezilienta al Uniunii Europene a primit aprobarea finala. Apelul UE pentru toate statele membre

2 săptămâni in urmă 6

Pachetul de recuperare economica al UE, conceput pentru a ajuta tarile membre sa combata efectele pandemiei de COVID-19, in valoare de 672,5 miliarde de euro, a primit vineri ultima aprobare, prin parafarea documentului de catre presedintele Parlamentului European, David Sassoli, si premierul portughez Antonio Costa, a carui tara detine presedintia semestriala a Consiliului UE, relateaza DPA si AFP.

O mare parte din bani - 312,5 miliarde de euro - va fi acordata sub forma de granturi pentru investitii si reforme in cele 27 de state membre ale blocului comunitar. Pentru a accesa banii, guvernele trebuie sa inainteze proiectele de cheltuieli pana la 30 aprilie. Restul banilor pot fi acordati ca imprumuturi.

Dupa ce Parlamentul European a dat unda verde miercuri pentru acest instrument, guvernele din UE l-au aprobat joi seara.

Premierul portughez Antonio Costa, a carui tara detine presedintia rotativa a Consiliului EU, s-a deplasat la Bruxelles pentru a semna documentul din partea tarilor membre, alaturi de presedintele Parlamentului European, David Sassoli si in prezenta sefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acest ultim pas permite intrarea in vigoare a Mecanismului de redresare si rezilienta.

Uniunea Europeana a lansat vineri un apel catre statele sale membre pentru a ''accelera'' procedurile nationale de ratificare a mecanismului care permite finantarea planului de relansare post-COVID-19.

Pana in prezent, doar sase state membre, inclusiv Franta, au ratificat acest acord asupra ''propriilor resurse'' - o procedura ce implica parlamentele nationale sau regionale, in functie de fiecare tara.

''A permite Comisiei sa ridice bani pentru a investi este un act de intelepciune si de incredere. Noi facem apel catre toate statele membre sa ratifice decizia 'resurse proprii' cat mai rapid posibil'', a subliniat sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

''Nu putem astepta. Au fost facute angajamente de catre guverne care dispun de majoritati parlamentare. Trebuie accelerat, pentru ca intreprinderile nu mai pot astepta'', a afirmat si presedintele Parlamentului European, David Sassoli.

De partea sa, premierul portughez Antonio Costa a spus ca ''daca vaccinul este vitamina pentru revigorarea economiilor noastre, este esential ca statele sa accelereze ratificarea pentru a permite Bruxelles-ului sa finanteze planurile de relansare nationale''.

Citeste si:

De ce a fost anulata amenda de 80.000 de euro primita de ING dupa dublarea platilor facute cu cardulVal de ironii la adresa senatoarei Sosoaca dupa ce a crezut ca Donald Trump ii regreta excluderea din AUR: "Thank you, Mr. President"Sporurile angajatilor din Metrorex: Toti salariatii iau "spor de tunel", chiar daca lucreaza in birou sau la suprafataAvocata lui Liviu Dragnea: "La mijlocul lunii mai ar avea dreptul sa ceara eliberarea conditionata"DOCUMENT CSM motiveaza in regim de urgenta avizul negativ pentru proiectul desfiintarii Sectiei Speciale. Cum s-au impartit taberele in Consiliu
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă