Măsurile propuse de DSP după ce Bucureștiul a trecut pragul de 6 infectări la mia de locuitori: cursuri online, locurile de joacă închise, program decalat

4 săptămâni in urmă 1

În prag de carantină autoritățile trag de timp. Bucureștiul a trecut marți de pragul de 6 infectări la mia de locuitori, spitalele mai au puține locuri libere la terapie intensivă, iar autoritățile se feresc de cuvântul carantină mai ceva ca de Covid. În lipsă de soluții aruncă responsabilitatea tot pe umerii noștri.

Experţii din sănătate au o listă de măsuri care ar putea fi luate în Capitală şi care vor fi discutate miercuri. Printre măsurile propuse de DSP București se numără: mall-urile și spațiile comerciale vor fi obligate să asigure clienţilor patru metri pătraţi de spaţiu în jur, triaj epidemiologic și dezinfectarea mâinilor obligatorii în instituțiile publice, programul decalat al angajaților, atât la nivelul autorităților publice, cât și la nivelul operatorilor economici, participarea zilnică în sistem online a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ, interzicerea organizării de evenimente sau activități private pentru copii în spații închise precum afterschool-urile, închiderea locurilor de joacă amenajate pentru copii în parcuri, între blocuri, prezența de maxim 16 persoane la evenimentele private - înmormântări, cununii, botezuri, interdicție de desfășurare de activități în cluburi, baruri discoteci, a declarat Florentina Iacob, director adjunct al DSP Bucureşti, pentru Digi24.

Potrivit surselor Observator, s-a discutat suplimentar despre închiderea locurilor de joacă și a mall-urilor pe timp de weekend. Oficialii promit și înăsprirea controalelor, doar că nu prea au cu cine. În tot Bucureştiul sunt 40 de inspectori ITM.

Prefectul Capitalei, despre carantina în București: "Deocamdată nu este exclusă nicio posibilitate. Bucureştiul are cam 25% din economia naţională.”

Prefectul Capitalei Alin Stoica a declarat, cu privire la carantina în București, că sunt aşteptate propunerile membrilor din Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, fiind de părere că trebuie menţinute măsurile aflate în vigoare şi înăsprirea controalelor. El a adăugat că este luată în calcul suspendarea activităţii societăţilor comerciale şi a operatorilor economici care nu respectă regulile pentru prevenirea şi combaterea COVID-19.

Despre trecerea şcolilor în sistem online, prefectul a precizat că acest lucru nu se va produce automat, ci va fi luată măsura atunci când va fi propusă de Inspectoratul Şcolar şi DSP
Stoica a mai spus că nu este exclusă nicio posibilitate în momentul de faţă, întrebat despre o eventuală carantinare a Bucureştiului.

„Nu astăzi (marţi - n.r) nu am convocat CMBSU, azi am cerut propuneri de măsuri de la membrii Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă. Aştept în continuare de la DSP analiza tehnico-ştiinţifică şi propuneri de măsuri din partea dumnealor. Avem în plan telemunca pentru angajaţii noştri, de exemplu, unde nu s-a făcut acest lucru, însă pentru populaţia generală există deja norme privind decalarea programului şi telemuncă. Aşteptăm propunerile Ministerul Sănătăţii. Înţeleg că există la Ministerul Sănătăţii un Comitet ştiinţific la ora 16.00”, a declarat marţi Alin Stoica.

Chestionat ce scenarii sunt luate în calcul pentru Bucureşti, prefectul Capitalei a răspuns: „E clar că incidenţa creşte, deci trebuie să ne gândim la măsuri suplimentare faţă de cele de azi”.

„La momentul acesta am dispus înăsprirea controalelor şi căutăm împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Inspecţia Sanitară baza legală pentru a suspenda activitatea celor care nu respectă normele sanitare. Aştept recomandările tuturor membrilor pe specialităţi din CMBSU. Bucureştiul are cam 25% din economia naţională, mare parte din populaţie, există aglomerare urbană. Conform ordinului comun aşa cum arată acum şcolile ar trebui să treacă online. Pe ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii ar trebui să intre în online şcolile, dacă nu se modifică. Nu intră automat în online copiii, vom lua această măsură când ne va propune inspectoratul şcolar. În acest moment nu am primit această propunere de la Inspectoratul Şcolar şi de la DSP. Cei mai mulţi dintre membri ai CMBSU propun menţinerea măsurilor de până acum şi înăsprirea controalelor”, a adăugat Stoica.

Referitor la modul în care este calculată rata de infectare, prefectul a spus că „la calculul incidenţei nu ştiu care persoane sunt introduse. Din câte ştiu, e un calcul corect”.

Tot mai multe discuții despre carantina în București

Cu privire la variantele referitoare la restricţii sau măsuri pentru Capitală, Alin Stoica a spus că: „Circulă deja public tot felul de variante”.

„Nu pot să vă confirm sau să vă infirm ceva deocamdată. Sunt propuneri diverse şi sunt sigur că se vor propune cele mai bune măsuri pe care le voi dispune de îndată. Dacă sunt abateri, eu mi-aş dori să le suspendăm activitatea, dacă nu respectă normele în vigoare. Nu există posibilitatea de funcţionare pentru cluburi. Dacă ele sunt funcţionează, trebuie închise”, a completat prefectul Capitalei.

În legătură cu posibilitatea interzicerii circulaţiei între orele 18.00 şi 5.00, Alin Stoica a precizat că „ar trebui să existe o hotărâre de Guvern”.

Despre o eventuală carantinare a Capitalei, prefectul a afirmat: „Nu carantină. Se iau în calcul măsuri care să protejeze mai bine populaţia. Deocamdată nu este exclusă nicio posibilitate”.

Rata de infectare în București: 6,22 la mia de locuitori

Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat despre rata de infectare în Capitală care ar fi de 6,22 la mia de locuitori, că bucureştenii ar trebui să ignore scenariile şi să aştepte decizia. Şeful Guvernului a adăugat că va fi o întâlnire marţi la Ministerul Sănătăţii privind posibile măsuri şi restricţii care ar putea fi luate în Bucureşti, însă carantinarea totală a oraşului nu este o opţiune.

În schimb, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat, marţi, referitor la carantinarea Bucureştiului, că „nicio măsură nu poate fi exclusă niciodată, atâta timp cât vorbim despre sănătatea oamenilor, dar nu vorbim despre carantinare în zilele imediat următoare”. În cursul zilei de marţi vor fi însă anunţate noi restricţii.

sursa: news.ro

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

carantina bucuresti prefect alin stoica
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă