Măsurile anunțate de două state baltice după ce în Rusia vecină Putin a decretat mobilizarea parțială

4 zile in urmă 21


Învecinate cu Rusia, Letonia și Lituania au reacționat imediat după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială din Rusia. Letonia a anunțat că nu va primi cetățeni ruși care ar vrea să treacă granița ca să scape de mobilizare, în timp ce Lituania își va pune Forța de Reacție Rapidă în alertă maximă, relatează Reuters și The Guardian.


Invocând îngrijorări legate de securitate, ministrul de externe leton Edgars Rinkevics a anunțat că țara sa nu va oferi refugiu niciunui rus care fuge de mobilizare.


„Din motive de securitate, Letonia nu va elibera vize umanitare sau de altă natură acelor cetățeni ruși care evită mobilizarea și nici nu va modifica restricțiile de trecere a frontierei pentru cetățenii ruși cu vize Schengen”, a precizat șeful diplomației de la Riga într-un mesaj publicat pe Twitter.


Precizarea făcută după anunțul privind mobilizarea parțială din Rusia vine și în contextul în care Polonia, Estonia, Letonia și Lituania au început luni, 19 septembrie, să impună restricții de intrare în țară cetățenilor ruși care vin în scop turistic, o decizie luată după ce la nivel european această măsură nu a fost acceptată.


Exceptați de la interdicție sunt doar disidenții ruși care au nevoie de un refugiu, șoferii de TIR și rezidenții permanenți ai statelor UE, dar și cei care vizitează rude care locuiesc în aceste state.


Forța de Reacție Rapidă a Lituaniei, în alertă maximă


Totodată, ministrul apărării din Lituania, Arvydas Anušauskas, a anunțat că țara sa își va pune Forța de Reacție Rapidă în alertă maximă în urma deciziei luate la Moscova.


”Pentru că mobilizarea militară a Rusiei va avea loc și în apropierea granițelor noastre (regiunea Kaliningrad), Forța de Reacție Rapidă a Lituaniei este pusă în alertă maximă pentru a preveni orice provocare din partea Rusiei”, a scris oficialul lituanian tot într-un mesaj pe Twitter.


Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, într-un discurs difuzat miercuri dimineață, mobilizarea parțială în Rusia, ”pentru a ne proteja patria și integritatea”, afirmând că „Occidentul vrea să ne distrugă țara”.


Aproximativ 300.000 de rezerviști vor fi mobilizați, a anunțat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, adăugând că aceștia „vor fi pregătiți militar înainte de a fi dislocați” în Ucraina.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă