Mașina „comisarului Moldovan” a fost vândută. Suma ireal de mare plătită pe ea-

3 luni in urmă 25

Mașina „comisarului Moldovan” a fost vândută cu o sumă ireal de mare. Un Mercedes 170 V, din 1940, a fost adjudecat, joi seara, pentru prețul de 28.000 de euro, în cadrul unei licitații de antichități și curiozități organizată online de compania Artmark.

Mașina comisarului Moldovan, vândută cu 28000 de euro în carul unei licitații

Conform rezultatelor licitației publicate pe site-ul companiei Artmark, mașina „comisarului Moldovan”, rol interpretat de actorul Sergiu Nicolaescu în filmul „Un comisar acuză”, a avut prețul de pornire de 25.000 de euro.

Mașina Comisraului Moldovan este un Mercedes-Benz 170V, singurul model produs de Daimler-Benz înainte de Primul Război Mondial. Construcția acestuia a fost continuată și după Al Doilea Război Mondial și a era recunoscută la acea vreme sub numele de „Calul de cursă al Germaniei”.

Câte modele funcționale mai există în țara noastră

Astfel, în anii ’40, modelul a fost adaptat, între altele, în ambulanțe pentru front. Comania Artmark informează că în România mai există patru exemplare Mercedes-Benz 170V care sunt și în stare de funcționare.

În cadrul acelieiași licitații a fost cumpărat și un Jeep Willys, la 19.000 de euro. Jeep-ul Willys a făcut parte din dotarea corpului de armată americană detașat în Coreea de Sud în anuol 1950.

Ce s-a mai vândut la licitație

Printre loturile adjudecate s-a numărat și un vas grecesc din ceramică pentru ulei parfumat, posibil folosit la ritualuri nupțiale, vechi de circa 2.500 de ani. Acesta a făcut parte din colecția celebrului actor Anthony Quinn.

De asemenea, lotul, însoțit de raport de expertiză, a fost adjudecat pentru suma de 3.250 de euro. Vasul lui Zorba Grecul, celebrul rol al lui Anthony Quinn, avea rolul de păstrare a uleiurilor parfumate cu care vechii greci se ungeau după baie.

Ce s-a mai aflat pe catalogul de licițații Artmark

În catalogul Licitației Artmark de Antichități și Curiozități au mai făcut parte și două mici colecţii impresionante de antichități. Unele piese sunt extrem de vechi, spre exemplu o statuetă veche de peste 4.000 de ani, reprezentând o zeiță a fertilității.

Aceasta a fost realizată în sec. XX î.e.n. de civilizația de pe Valea Indului. Aceasta a fost scoasă la licitație însoțită de raport de expertiză și datare termoluminiscentă, având un preț de pornire 500 de euro. termoluminiscentă (preț de pornire 1.500 euro).

Cine a fost, de fapt, comisarul Moldovan

Poliţistul care a stat la baza personajului comisarului Miclovan, devenit Moldovan, interpretat de Sergiu Nicolaescu, începând cu următorul film din miniserie, a trăit în realitate şi se numea Eugen Alimănescu. Acesta a fost angajat în 1945 la Prefectura Poliţiei Capitalei, iniţial ca informator plătit.

Provenea din mediul interlop al Capitalei, iar situaţia în Bucureştiul postbelic era dezastruoasă. Crime, violuri, tâlhării şi furturi erau întâlnite la ordinea zilei.

Cine comiteau ororile pe străzile din București

Majoritatea erau comise de către soldaţii Armatei Roşii, aceștia acționând în grupuri restrânse şi organizate.

De asemenea, abuzurile uriaşe comise de către sovietici i-au inspirat însă şi pe interlopii români, care au început să dea tot mai multe spargeri îmbrăcaţi în uniformele armatei roșii.

The post Mașina „comisarului Moldovan” a fost vândută. Suma ireal de mare plătită pe ea- appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă