Masacrul care a ieșit la iveală după trei luni: 800 de oameni, uciși în două zile. „Drumurile erau pline de cadavre”

1 lună in urmă 1


Aproximativ 800 de oameni au fost uciși într-un masacru care a avut loc, în luna noiembrie, la o biserică creștină din Axum, provincia Tigray, Etiopia, unde credincioșii cred că se află obiectul biblic Chivotul Legământului. Este cel mai sângeros episod raportat de la începutul conflictului din această regiune disidentă din nordul Etiopiei, măcinată de un război civil, scrie BBC, care citează și un raport al Amnesty International.


Conflictul din Etiopia a izbucnit pe 4 noiembrie, când guvernul, în alianță cu forțele militare din Eritreea, a lansat o ofensivă asupra miliției rebele numită Frontul de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF) Premierul Etiopiei, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a spus parlamentului, pe 30 noiembrie că „niciun civil nu a fost ucis” în urma ofensivei Mai multe mărturii ies acum la iveală despre urmările sângeroase ale confruntărilor, în special în rândul civililor Cel mai sângeros episod a avut loc pe 28 și 29 noiembrie, când trupele Eritreei ar fi ucis sute de oameni care se adăposteau din calea războiului civil într-o biserică

Luptele din orașul Axum au început pe 19 noiembrie, după ce în alte orașe din provincia Tigray au avut loc confruntări. În această zi, însă, bombardamentele au început și în apropiere de orașul Axum.


„Acest atac a durat timp de cinci ore. Biserici, cafenele, hoteluri și sute de case au fost vizate”, a explicat un localnic.


Odată ce orașul a căzut, a început căutarea a soldaților Frontului de Eliberare a Poporului din Tigray. „În fapt, era căutat oricine are o armă”, a transmis Amnesty International, care a întocmit un raport.


Există dovezi convingătoare că trupele etiopiene și eritreene au comis crime multiple de război în ofensiva lor pentru a prelua controlul asupra orașului Axum.

Deprose Muchena, reprezentant Amnesty International:

Câteva zile mai târziu, confruntările au izbucnit din nou, după un asalt al luptătorilor Frontului de Eliberare a Poporului din Tigray. S-a răspuns cu o forță nemaivăzută, scrie sursa citată.


Localnicii s-au adăpostit în biserica sacră Sfânta Maria din Sion


În timpul luptelor, Biserica Sfânta Maria din Sion, suburbie a orașului Axum, cea mai mare biserică creștină din Etiopia, a devenit refugiu pentru oamenii care căutau adăpost și încercau să scape de războiul civil.


Biserica Sfânta Maria din Axum poată fi văzută în fundal. Ruinele de la Axum fac parte din patrimoniul UNESCO, din 1980. Foto: EPA

Mulți se aflau la biserică pentru a apăra Chivotul Legământului.


Conform tradiției etiopiene, într-o capelă din curtea vechii biserici se află Chivotul Legământului ce conține Tablele Legii cu cele 10 porunci date de Dumnezeu lui Moise, pe Muntele Sinai.


Cei aflați în biserică au fost victime ale confruntărilor. Sute de oameni au fost uciși de soldați.


„Pot spune că în Axum au fost uciși aproximativ 800 de civili”, a explicat un diacon al unei biserici pentru agenția Associated Press, care a adunat cărțile de identitate ale victimelor și a asistat la înmormântările în gropile comune.


Aproximativ 41 de oameni care au supraviețuit au povestit pentru Amnesty International urmările atacului.


„Au omorât fiecare bărbat pe care l-au găsit”, spune un tânăr de 20 de ani care s-a ascuns într-un club de noapte, unde a văzut cum un bancher care implora să fie cruțat a fost ucis cu sânge rece.


Au aliniat șase bărbați la zidul unui hotel. I-au întrebat: Unde sunt armele voastre. „Nu avem arme, suntem civili!”. Chiar și așa, cei șase au fost împușcați.

Martor citat în raportul Amnesty International:

O femeie, ai cărei nepoți în vârstă de 29 și 14 ani au fost uciși, a spus că drumurile „erau pline de cadavre”.


Trupuri care nu au apucat să fie înmormântate, devorate de hiene


Trupurile fără viață au rămas neîngropate pe străzi zile întregi, multe dintre cadavre fiind devorate de hiene.


„Corpurile care zăceau în jurul hotelului Abnet și al cinematografului Seattle au fost mâncate de hiene. Am găsit doar oase. Am îngropat oase”, a spus altcineva care și-a pierdut o rudă.


Luptele au avut un impact devastator asupra celor rămași în Axum, lăsându-i cu puțină mâncare și fără medicamente, mai notează raportul Amnesty.


La nivel oficial, Etiopia și Eritreea nu au comentat dezvăluirile BBC despre masacrul de la Axum. Comisia pentru Drepturile Omului din Etiopia investighează cazul de la Axum.


Galerie foto: Hepta


Forțele federale de poliția, paradă de 30 septembrie, în capitala Addis AbebaO echipă de geniști a Forțelor Naționale de Securitate Cetățenii etiopieni din capitală, rugându-se pentru stingerea conflictului din regiunea TigrayLa Addis Abeba, susținătorii forțelor de securitate naționale s-au adunat pe stadion pentru a-și arăta suportul pentru forțele federale în lupta cu rebelii din Tigray
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă