Mărturie dură a unui mare talent al fotbalului românesc: „Mi-am pierdut inocența din cauza mentalității mele de român infect. Bani, mașini, femei”

1 lună in urmă 18

Articol de - Publicat luni, 25 octombrie 2021, 12:25 / Actualizat luni, 25 octombrie 2021 12:26

Un mare talent al fotbalului românesc, Cristian Daminuță (31 de ani), se alătură listei scurte de jucători care au acceptat să vorbească despre pierderea inocenței într-un sport pe care l-au iubit în copilărie.

Gazeta a publicat săptămâna trecută mărturiile a doi foști jucători din Liga 1 despre cum și-au pierdut inocența în fotbal, sportul pe care l-au iubit și pe care și-au dorit enorm să-l practice.

 „Eram un puști. Mi s-a spus să o las mai moale”

Pierderea inocenței: juniori ajunși în Liga 1 vorbesc despre realitățile crude din fotbal: „Eram un puști. Mi s-a spus să o las mai moale”

Fost campion cu Rapid, Robert Niță (44 de ani), a povestit cum a asistat involuntar la momentul în care un părinte mituia un antrenor de la loturile naționale de juniori, în timp ce el a fost lăsat acasă dintr-un motiv inexplicabil: 

„Eram înnebunit după fotbal. Aveam caiete cu meciurile de juniori în care jucam. Prin 1992 sau 1993, eram convocat la lotul național UEFA 95 (n.r. - e vorba despre generația născută în 1977) înainte de un turneu în Italia. Visam la turneul ăsta. 

În dimineața plecării, antrenorii m-au chemat și mi-au spus că nu mi-a ieșit viza. Mi-a picat cerul în cap. L-au sunat pe taică-miu să vină să mă ia, eram în cantonament la Breaza. Am ieșit plângând din vilă pe o scară lăturalnică și atunci am văzut cum părintele unui coleg îi băga un video în portbagaj unuia dintre antrenori. 

Atunci, mi-am dat seama că fotbalul e altfel decât îl visam eu. Țin minte că am plecat cu geanta în cârcă să ies la DN1, iar drumul trecea peste o punte de lemn. Am stat acolo, lângă râu, două ore și jumătate și am plâns până a venit taică-miu”.

Al doilea jucător care a povestit cum s-a lovit de realitatea crudă din fotbal a fost Vasile Matincă (47 de ani). Fostul atacant de prima ligă de la Dacia Unirea Brăila, FC Național și Jiul Petroșani a vorbit despre meciuri trucate, bani negri și influențe oculte, practici care i-au demonstrat că fotbalul real e diferit de cel pe care-l iubea în copilărie. 

Mesajul dur al lui Daminuță

După ce a citit poveștile lui Robert Niță și Vasile Matincă, Cristian Daminuță a trimis Gazetei un mesaj emoționant cu un puternic conținut autocritic. Considerat un mare talent la finele anilor 2000, mijlocașul din Timișoara a povestit cum și-a pierdut el inocența în fotbal: 

 „Mi-am pierdut inocența din cauza mentalității mele de român infect. Bani, mașini, femei”

„Mi-am pierdut inocența când am trecut la seniori în momentul în care am ajuns la Inter. Atunci a intervenit mentalitatea de român infect. Bani, mașini, femei, exact gândirea de doi lei care a ruinat multe talente de jucători români. 

În orice altă nație mă nășteam, dacă reușeam să ajung la Inter în proporție de 80 la sută confirmam... Bineînțeles e vorba și de noroc, dar sunt de părere că norocul ți-l faci și singur. 

M-am trezit la 18 ani în vestiar cu Ibrahimovic. Nu realizam acest lucru. Eram pasionat de Bamboo și de șmecherii ieftine. Atunci, dacă aveam puterea mentală să muncesc de trei ori mai mult în loc să mai bifez cîte-o «mujer latina» de prin reviste…

Dar răbdarea e o virtute. La mine, din păcate, s-a derulat totul pe repede înainte și am uitat că de fapt eu sunt la început de drum”. 

Ajuns la 18 ani la Inter Milano și la 20 de ani la AC Milan, mijlocașul din Timișoara e acum liber de contract, după mai multe experiențe în ligile inferioare din România și Italia. Cariera lui Daminuță (31 de ani) nu s-a ridicat niciodată la nivelul așteptărilor din momentul trecerii la seniori.

Citește și:

VIDEO + FOTO Klopp, savuros după ce a dezmembrat-o pe United: „Trebuie să jucăm mai bine”. Cum a sărbătorit + ce a declarat Solskjaer

LIVEBLOG Ce fac stranierii | Lucescu și Mitriță, înfrângere în derby-ul Greciei. Ianis Hagi, decisiv + Florin Niță, jucătorul meciului

Playtech: BOMBĂ! Valeriu Gheorghiţă, anunţul care aduce o mare schimbare în România! Vestea uriașă din ultimele ore


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă