Mark Rutte, aproape de o noua victorie in alegerile parlamentare din Olanda. El ar obtine al patrulea mandat de premier

1 lună in urmă 29

Alegatori olandezi s-au prezentat in masa la urne miercuri, in a treia si ultima zi a alegerilor legislative, care ar urma sa-i asigure o victorie si al patrulea mandat premierului in exercitiu Mark Rutte, relateaza Reuters.

Gestionarea epidemiei covid-19 de catre Guvernul Rutte a fost una dintre marile teme de campanie ale scrutinului.

Campania electorala s-a desfasurat in principal prin dezbateri televizate, intr-o tara in care s-a instituit o interdictie de corculatie pe timpul noptii si a adunarilor publice in cadrul luptei impotriva pandemiei.

Principalii rivali ai lui Mark Rutte au criticat lentoarea desfasurarii campaniei de vaccinare in tara, insa au intampinat dificultati in a se impune.

Campania de vaccinare, criticata de adversari

"Eu imi asum responsabilitatile de zece ani", a declarat premierul in exercitiu, in varsta de 54 de ani, in cadrul unei dezbateri finale, marti seara. "Incerc sa guvernez in conditii dificile", a subliniat el.

Aproximativ 13 milioane de olandezi cu drept de vot sunt chemati la urne sa aleaga deputati din zece partide, care isi disputa cele 150 de mandate in Parlament.

Un prim exit-poll umreaza sa fie publicat miercuri, la ora 20.00 GMT (22.00, ora Romaniei), imediat dupa inchiderea sectiilor de votare.

Grupuri de persoane cu risc covid-19 si persoane in varsta - care au avut posibilitatea sa voteze prin corespondenta si cu procura - au fost indemnate sa voteze in primele doua zile ale scrutinului.

Restul alegatorilor vota miercuri.

Partidul Democtatii-66 (D-66, centru-stanga), membrul minoritar al coalitiei lui Marke Rutte, au inregistrat o crestere in sondaje, in urma unei prestatii considerate convingatoare in dezbateri a conducatoarei formatiunii Sigrid Kaag.

Ultimele doua sondaje de opinie crediteaza cu 25% din voturi Partdul Popular pentru Libertate si Democratie (VVD, centru-dreapta) al lui Rutte.

D-66 al lui Sigrid Kaag este creditat la egalitate cu Partidul Libetatii (PVV, populist, opozitie) al lui Geert Wilders, cu 12-14% din voturi.

Citeste si:

Medicul Adina Alberts, cercetata disciplinar de Colegiul Medicilor. In ultima postare spunea ca pacientii COVID primesc "tratamente experimentale, fara indicatie"Campioana Romaniei, violata si batuta la varsta de 6 ani. "Il rugam cu toata puterea mea sa ma lase. A fost tortura"Bitcoin va ajunge la 175.000 de dolari, la finele lui 2021. Predictia unuia dintre cei mai importanti experti din domeniuVremea rea se prelungeste cu precipitatii si vant. Cand vine primavaraImagini scandaloase din unitatea mobila COVID construita la Iasi cu peste 13 milioane de euro: "Chestia poate fi numita oricum, numai spital nu"
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă