Marius Budăi: PSD nu va accepta sub nici o formă o majorare a pensiilor cu doar 7%

2 săptămâni in urmă 13

Deputatul PSD Marius Budăi spune că social democrații nu vor accepta o creştere de doar 7% a pensiilor „sub nicio formă”. „Să nu creadă cineva că o majorare a pensiilor de 11% ar îmbogăți pe cineva, însă ar reprezenta un scut pentru pensionari”, declară la RFI fost ministru al Muncii.

 „Astăzi trebuie să ne vină cifrele finale de la Ministerul Finanțelor pe execuție și sperăm că astăzi se va ajunge la o formă finală. Noi ne susținem punctul de vedere, motivat de evoluția prețurilor din România și vorbim aici de coșul de consum de bază al pensionarilor, care nu include doar inflația generală, ci din contră, include cele trei elemente principale și aici vorbesc de alimente, unde avem scumpiri în proporție de 15%-20%-25%, de prețurile la utilități, dar și de prețurile la medicamente. O inflație dată deja octombrie 2020-octombrie 2021 la 7,9% și cu o proiecție de creștere în continuare și din toate aceste calcule am ajuns la o majorare de 11% (...). Noi 7% nu vom accepta sub nici o formă (...). Să nu creadă cineva că cu acești 11%, pensionarii, în speță părinții și bunicii noștri se vor îmbogăți. Nicidecum. Încercăm să le creem un scut cât de cât în fața acestei avalanșe de prețuri”, spune Budăi.

Întrebat dacă statul îşi permite să facă asemenea majorări de pensii şi alocaţii şi dacă nu s-ar impune mai multă prudenţă, el a declarat: „Păi, dacă nu am fi fost prudenţi, am fi propus un procent mult mai mare. Vă aduc aminte că avem două legi în vigoare, care nu au fost puse în practică de către colegii aflaţi la guvernare până acum, cele două Guverne PNL, PNL-USR şi suntem în urmă cu acele majorări şi dacă ne-am fi dus pe o chestiune de iresponsabilitate, am fi propus din prima revenirea la acele legi, cu exact acel calendar de acolo”.

Florin Cîțu a declarat marți, după negocierile cu PSD, că „11% este mult prea mult și atunci căutăm variante (...) Toată lumea a înțeles că nu se poate”.

Acesta a explciat că solicitarea PSD „înseamnă 11 miliarde în plus la buget, dar un deficit de 17 miliarde”. 

Editor : R.K.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă