Marea Britanie intentioneaza sa taie o parte din ajutoarele catre tarile afectate de conflicte. Masura a iscat congtroverse

1 lună in urmă 1

Un document citat de DPA arata ca Regatul Unit intentioneaza sa taie cu pana la doua treimi din ajutoarele catre unele dintre tarile cel mai grav afectate de conflicte.

Ajutoarele pentru Siria ar urma sa fie taiate cu 67%, cele pentru Libia cu 63%, pentru Somalia cu 60% si pentru Sudanul de Sud cu 59%, potrivit unui raport al Ministerului Afacerilor Externe britanic obtinut de site-ul openDemocracy.

Imagine spectaculoasa cu o nava ce planeaza deasupra marii, surprinsa pe tarmul Marii Britanii

Partidul Laburist a declarat ca taierile despre care s-a relatat ar putea "provoca distrugere" pentru unele dintre cele mai vulnerabile populatii din lume.

"Acesta este un semnal cu privire la impactul asupra lumii reale pe care decizia motivata politic a guvernului de a-si abandona angajamentul de capatai referitor la ajutoare il va avea asupra populatiilor celor mai vulnerabile din lume", a declarat Preet Kaur Gill, secretarul pentru dezvoltare internationala din cabinetul din umbra (in sistemul britanic, un cabinet paralel, al opozitiei - n.r.).

Ingrijorari in Marea Britanie in legatura cu recrutarile de adolescenti in scopuri teroriste in timpul izolarii

"Taierile de fonduri in sprijinul tarilor aflate in centrul unor crize umanitare multiple vor provoca distrugere; facand ca unii dintre cei mai vulnerabili oameni din lume sa moara de foame, ca sistemele de sanatate aflate la limita sa intre in colaps si ca accesul la apa potabila sa fie sistat. Sa va fie clar, vor muri oameni. Reduceri dure de acest gen constituie o retragere de pe scena mondiala si ne vor face pe toti sa fim mai putin siguri. Nu asa arata un Regat Unit Global", a apreciat Gill.

Un purtator de cuvant al guvernului britanic a declarat ca inca nu a fost luata o decizie in detaliu cu privire la fiecare program de ajutor in parte.

"Impactul seismic al pandemiei asupra economiei britanice ne-a fortat sa luam decizii dure, dar necesare, printre care reducerea temporara a sumei totale de bani pe care o cheltuim pentru asistenta. Ramanem in continuare un donator de frunte la nivel mondial si vom cheltui mai bine de 10 miliarde de lire in acest an pentru a lupta impotriva saraciei, pentru a combate schimbarile climatice si pentru a imbunatati starea de sanatate la nivel global", a declarat sursa citata.

Marea Britanie majoreaza impozitul pe profit: "Nu putem permite ca datoria noastra sa creasca in continuare"

Documentele obtinute de openDemocracy sugereaza ca programul de asistenta umanitara bilaterala va fi redus de la 1,5 miliarde de lire la 900 de miliarde de lire sterline, a relatat publicatia Times.

Documentul filtrat apare intr-un moment in care sute de organizatii caritabile britanice au condamnat decizia guvernului de a reduce asistenta pentru Yemen. Regatul Unit a promis pentru aceasta tara in 2021 un ajutor de cel putin 87 de milioane de lire, o scadere semnificativa fata de cele 160 de milioane de lire in 2020 si de cele 200 de milioane de lire in 2019.

Mai puteti citi:

Lovitura de la avocatul CJUE: Coruptii "de lux" care ar putea ramane cu condamnarile ce fusesera anulate printr-o decizie a CCRAzi este Sambata mortilor, cunoscuta si drept Mosii de Iarna. Ce traditii trebuie respectateFortele Speciale ale SUA au ajuns in Serbia. Scopul misiunii in statul aflat sub influenta militara tot mai mare a Chinei si RusieiCe inseamna "valul 3 al pandemiei". Specialistii spun daca e cazul sa ne temem: "Este un context mai mult decat evident"Romanii se ineaca in valul de credite neperformante, dupa gura de aer data de amanarea ratelor
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă