Marea Britanie denunță „o nouă lovitură devastatoare” asupra libertății de exprimare în Rusia, după dizolvarea ONG-ului Memorial

2 săptămâni in urmă 20

Şefa diplomaţiei britanice Liz Truss s-a declarat miercuri ”îngrijorată profund” de decizia unui tribunal rus privind dizolvarea Centrului pentru Drepturile Omului al ONG-ului Memorial, pe care a calificat-o drept o ”lovitură devastatoare” adusă libertăţii de exprimare din Rusia, transmit Rusia şi AFP, citate .

”Profund îngrijorată de lichidarea grupării ruse pentru drepturile omului Memorial de către tribunale din Rusia”, a scris Truss pe Twitter.

”Memorial a lucrat neobosit timp de decenii pentru a se asigura că încălcările (drepturilor) din perioada sovietică nu vor fi uitate niciodată. Închiderea sa aduce o nouă lovitură devastatoare libertăţii de exprimare în Rusia”, a adăugat ea.

Un tribunal din Moscova a dispus miercuri dizolvarea Centrului pentru Drepturile Omului al ONG-ului Memorial, la o zi după interzicerea structurii-mamă a acestei organizaţii emblematice. Decizia se aplică organismului care ţine evidenţa actelor de încălcare a drepturilor omului în Rusia contemporană, în special persecuţiile politice în justiţie împotriva opozanţilor preşedintelui Vladimir Putin.

Marţi, Curtea Supremă interzisese organizaţia-mamă, Memoria International, şi structurile sale care anchetează epurările din perioada sovietică.

Centrul pentru Drepturile Omului al Memorial a fost dizolvat pentru că a încălcat o lege controversată privind „agenţii străini” şi pentru că a făcut apologia „terorismului” şi „extremismului”.

Fondat în 1989 de disidenţi sovietici care au dorit să salveze memoria victimelor crimelor staliniste, ONG-ul Memorial s-a impus apoi ca un pilon al societăţii civile ruse, deranjând Kremlinul prin angajamentul său în apărarea libertăţilor publice.

Sursa foto: Twitter / Russian Embassy, UK

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă