Marea Britanie a raportat 7 cazuri mortale de cheaguri de sânge la peste 18 milioane de doze AstraZeneca administrate

1 lună in urmă 3


Șapte persoane vaccinate cu serul anti-COVID de la AstraZeneca au murit în urma formării unor cheaguri de sânge în Marea Britanie, dintr-un total de 30 de cazuri raportate până acum, informează Agerpres, care citează AFP.


Anunțul a fost făcut de agenția britanică de reglementare în domeniul medicamentelor (MHRA), care a analizat cazurile raportate până în data de 24 martie.


„Riscul este foarte scăzut”


Autoritățile sanitare spun că au primit până în prezent rapoarte despre 22 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală și opt cazuri asociate cu un deficit de trombocite, dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate.


„Analiza noastră aprofundată asupra acestor rapoarte continuă”, a declarat directorul MHRA, June Raine, care a adăugat că nu a fost raportat niciun caz similar în cazul vaccinului Pfizer/BioNTech.


MHRA a publicat joi un aviz cu privire la efectele secundare ale vaccinurilor administrate în Marea Britanie, subliniind că „riscul formării acestui tip de cheaguri de sânge este foarte scăzut”. Agenția susține că „numărul şi natura efectelor secundare raportate până acum nu sunt neobişnuite prin comparaţie cu alte tipuri de vaccinuri de uz comun”.


Cum procedează alte state


Vaccinul AstraZeneca face obiectul unor suspiciuni în mai multe state, după înregistrarea unor cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge. Drept urmare, unele țări au decis să nu administreze serul la persoanele sub o anumită vârstă.


Olanda a anunțat vineri că suspendă vaccinarea cu acest ser la persoanele sub 60 de ani, după ce Germania anunțase marți o măsură similară.


Marea Britanie derulează la ora actuală una dintre cele mai rapide campanii de vaccinare anti-COVID din lume. De la începutul lunii decembrie, au fost administrate 31,3 milioane de prime doze și circa 5 milioane de doze de rapel.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă