Marcel Ciolacu spune că va depune moțiune împotriva lui Claudiu Năsui. "Există suspiciuni clare de măsluire în privința Măsurii 3"

1 lună in urmă 1

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că va depune o moțiune simplă împotriva ministrului Economiei, Claudiu Năsui. Ciolacu a spus că „există suspiciuni clare de măsluire” în privința Măsurii 3 pentru granturi de investiţii acordate IMM-urilor. „Eu mă mir că nu a descins DNA”, a mai precizat el, citat de Mediafax.

„Domnul Năsui... Au depus 27.000 de companii românești. A venit un ministru - care e un om de bun simț, dar funcția l-a doborât. Plus că există suspiciuni clare de măsluire. Prima oară le-au spus că primul venit, primul servit. Au fost serviți ultimii, după ce domnul Năsui a avut cont de administrator și a putut să intervină într-o procedură de selecție pe bani europeni.

Eu o să depun moțiune și vreau să văd cum USR nu va vota împotriva unui ministru care are o suspiciune clară că a făcut un caz de corupție. Presupun că DNA deja s-a autosesizat și OLAF. Eu mă mir că nu a descins DNA”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seară, la România TV.

Ciolacu: Cîțu trebuie să sune vreo 7 milioane de români cărora le-a înghețat pensiile și salariile

El a comentat și afirmațiile premierului Florina Cîțu, care şi-a declarat disponibilitatea de a-l învăţa pe Marcel Ciolacu despre buget. „Aşteptam de la tovarăşul Ciolacu să mă sune să discutăm despre buget. Tovarăşe Ciolacu, când ai timp, dă-mi un telefon”, a spus Cîţu.

„I-am transmis că nu trebuie să-l sun eu. El trebuie să sune vreo șapte milioane de români cărora le-a înghețat pensiile, le-a înghețat salariile, le taie sporurile de calculator, care nu mai există de 20 de ani, au distrus Horeca un an de zile.

Eu îmi aduc aminte de domnul Cîțu cum spunea că a salvat economia. Acum a venit de la Bruxelles și a zis că ne-au atras atenția cei de la Bruxelles că avem cel mai mare deficit de la nivel european. Mai mult, Comisia Europeană ne-a spus că am mințit că facem inserție de capital pentru IMM-uri, în economie, mai mult că folosiți aceste sume pentru combaterea Covid - ați folosit 1%, cel mai mic nivel din UE”, a reacționat Ciolacu.

Anchetă la Ministerul Economiei

Corpul de Control al premierului anchetează granturile acordate de stat IMM-urilor pentru a face investiții. Potrivit HotNews, ancheta de la Ministerul Economiei va lămuri și de ce au avut conturi în platformă alte persoane în afara administratorilor. Printre aceștia s-a aflat și ministrul Economiei, Claudiu Năsui, căruia i s-a făcut cont de administrator pentru regiunea București, imediat cum și-a preluat mandatul de ministru, deși fostul ministru nu a avut un astfel de cont.

Premierul Florin Cîțu anunța acum două săptămâni că trimite Corpul de Control pentru a verifica cum sunt folosiți banii din Măsura 3 de granturi pentru firmele afectate de pandemie, spunând că vrea să se asigure că ajung la firmele care au cea mai mare nevoie. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, spune că măsura guvernamentală de ajutor nu își atinge scopul, mai mult de jumătate din proiecte fiind pentru achiziția de imobile.

Fostul ministru al Economiei și actual deținător al portofoliului de Energie, Virgil Popescu, a declarat, la Digi24, că Măsura 3, concepută anul trecut de PNL, este bună și că este normală finanțarea investițiilor productive, care pot să însemne inclusiv o clădire.

"Aici a fost o discuție în spațiul public. Cred în continuare că un antreprenor, dacă vrea să facă producție, trebuie să poată fi ajutat pentru extindere capacității de producție prin construcția unei hale.

E normal să finanțăm prin măsura 3 de investiții investițiile productive, care pot să însemne inclusiv o clădire, dar pentru producție.

Tot în Ordonanță scrie că nu se finanțează birourile. Dacă cineva a cerut finanțare pentru apartamente sau imobil de birouri, nu e eligibil. Degeaba a cerut. Probabil că dânsul nu a văzut în Ordonanță, că am văzut în spațiul public că sunt foarte multe cereri de birouri", a afirmat Popescu.

Năsui mai scrisese anterior, într-un mesaj pe Facebook, că Măsura 3 (granturi pentru investiții acordate IMM-urilor) nu are bugetul asigurat și nu are ”toate avizele de la Comisia Europeană, mai precis pentru grila de evaluare”.

Virgil Popescu a declarat însă, pentru G4Media, că toate cele trei scheme de sprijin lansate anul trecut au avizele necesare de la Comisia Europeană.

Editor : Alexandru Costea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă