Maraton chirurgical de 27 de ore la un spital din Turcia: gemene siameze care împărțeau organe vitale au fost separate

1 săptămână in urmă 28


Născute în iulie 2020, în Camerun, Elizabeth și Mary erau unite în zona șoldurilor și împărțeau măduva spinării, o parte a coloanei vertebrale până la tractul urinar, tractul digestiv, sistemele urogenitale și structura neurovasculară. Medicii de la spitalul Acibadem Altunizade din Istanbul au reușit să le separe după o intervenție maraton care a durat 27 de ore.


Camerun nu avea mijloacele medicale și tehnice pentru a separa gemenele, așa că Președinția Camerunului a facilitat tratamentul și a contactat medicii Spitalului Acibadem, potrivit unui comunicat de presă. Atunci când condițiile de siguranță impuse de pandemie au permis, siamezele au fost aduse la Spitalul Acibadem Altunizade pe 30 martie 2021. Aveau 9 luni pe atunci și începeau pregătirea pentru un proces chirurgical fără egal.


Medicii din numeroase departamente, de la urologie și unitatea de terapie intensivă până la radiologie, kinetoterapie și chirurgie cardiovasculară, și o armată de profesioniști din domeniul sănătății s-au reunit pentru a separa gemenele unite. Tratamentul multidisciplinar a durat șapte luni.


Operația-maraton a avut loc pe 12 august 2021 și a durat până pe 13 august 2021, când gemenele au putut ocupa, în sfârșit, pătuțuri separate la secția de terapie intensivă. 


„Chiar și poziționarea pacientelor pe masa chirurgicală a fost o provocare – aveam doi copii lipiți și poziția ideală a unui copil complica substanțial operația celuilalt! Așa că am efectuat operația într-o poziție ieșită din comun. Suntem atât de bucuroși că totul a fost un succes. Este important să subliniem și eforturile echipei de kinetoterapie pediatrică - acești copii sunt acum perfect recuperați în ceea ce privește mișcarea și mersul”, precizează Profesorul de Neurochirurgie Pediatrică Memet Özek. 


Echipa care a ajutat la maratonul chirurgical

Operația, exersată pe manechine


Echipa medicală exersase de nenumărate ori tehnicile și pașii chirurgicali pe două manechine tridimensionale construite special pentru cazul siamezelor Elizabeth și Mary. Aceste manechine tridimensionale au fost create prin examene radiologice și angiografice preoperatorii la Centrul de Bio-design al Universității Acibadem. 


„Toți membrii echipei au studiat manechinul tridimensional, care a fost construit pentru a efectua o operație de separare fără cusur. Mary a fost prima care a părăsit sala de operație, urmată de Elizabeth. A fost un moment incredibil de emoționant pentru echipă, atunci când bebelușii s-au văzut pentru prima dată.”, își amintește profesorul de Chirurgie Pediatrică Burak Tander. 


Separarea chirurgicală a presupus și procese complexe de reconstrucție. A fost rândul Profesorului de Chirurgie Estetică Hakan Ağır să intervină. 


„A fost un proces pregătitor, prima fază. În a doua fază, ne-am asumat rolul de a închide zonele operate de echipele de chirurgie pediatrică și neurochirurgie pediatrică. De asemenea, am acționat ca o echipă pentru a depăși problemele postoperatorii de vindecare a rănilor cu echipe de terapie intensivă generală și boli infecțioase și cu asistența medicală maximizată”, explică Profesorul Ağır.


Am pregătit toate echipamentele în două culori pentru a evita confuzia între cei doi bebeluși înainte de a începe operația.


Gemenele Elizabeth și Mary

Emoția când fetițele s-au văzut una pe cealaltă


După terminarea intervenției de 27 de ore, pentru Elizabeth și Mary a urmat o perioadă petrecută la terapie intensivă.


Pentru Caroline și Richard Akwe, părinții gemenelor, bucuria veștilor bune după intervenția chirurgicală lungă și critică a fost uriașă:


„Când le-am văzut mișcându-se liber în paturile lor, în camerele lor, parcă pluteam de fericire. Din moment ce Elizabeth și Mary erau împreună de 13 luni, plângeau în mod constant în timp ce se căutau una pe cealaltă. A fost emoționant să le vedem privindu-se, nu puteau face asta până acum”, au mărturisit părinții fetițelor. 


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă