Manevra făcută la noua variantă a rectificării bugetare: fondul de rezervă al premierului s-a mărit considerabil. Care este miza reală

1 lună in urmă 45

Guvernul condus de Florin Cîțu a modificat din nou proiectul rectificării bugetare, printre modificările principale regăsindu-se o suplimentare a Fondului de rezervă, dar și bani în plus către biserici.

Conform unei analize realizate de Hotnews.ro, principalele modificări privesc Secretariatul General al Guvernului și Ministerul Finanțelor:

1. Secretariatul General al Guvernului primește acum 98,1 milioane lei (anterior era vorba despre 89,9 milioane lei). De precizat că în nota de fundamentare scrie că din această sumă, 80 de milioane sunt dedicați bisericilor. De precizat că în primele două variante de proiect suma în plus era mai mică: 71,8 milioane lei.

La începutul anului, când s-a realizat bugetul pe 2021, s-au alocat pentru culte 760 milioane lei. Așadar, după cea de-a doua rectificare, bugetul pentru biserici urcă la 858 milioane lei.

2. Ministerul Finanțelor – Acțiuni generale primește 2,897 miliarde lei. În cea de-a doua varianta a proiectului rectificării primea 2,905 miliarde lei. Privind mai în spate, în prima varianta avea peste 3 miliarde.

Pentru ce se alocă cele 2,897 miliarde lei în plus?

• 15 milioane sunt subvenții.

• 1,895 milioane sunt pentru Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului. De precizat că inițial se alocau 800 milioane lei aici. Din acest fond se alocă, în general, bani către primării.

• Se scad 12,9 milioane lei – fond de premiere pentru loteria bonurilor fiscale.

• Se adaugă 1 miliard pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Conform sursei citate, fondul de rezervă ar fi trebuit să fie pentru urgențe însă acesta a fost transformat de pe vremea PSD într-un vehicul prin care banii sunt mai greu de urmărit.

O parte importantă din bani au mers, istoric vorbind, către primării. Mai exact către proiecte PNDL, deși ar fi trebuit să se fi alocat bani prin proiectul de buget.

Cu alte cuvinte, Fondul lui Cîțu crește de la 597 milioane lei (cât s-a alocat prin bugetul de stat) la aproape 2,5 miliarde lei după rectificare. Adică va fi de patru ori mai mare decât la începutul anului.

Citeste si:

 "Se împrumută la maxim, plătește oricât și fără scrupule pentru a intra în joc"

Cum s-a sucit în doar două luni Florin Cîțu în privința miliardelor pentru primari. De la "nu mai facem PNDL" la "simbolul modernizării României"

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă