Maia Sandu: Vom opta pentru reluarea discuțiilor cu partea română pentru un nou program de asistență în speranța că în curând vom avea un Parlament care să susțină acest program

3 săptămâni in urmă 2

Președintele Republicii Moldova. Maia Sandu, a afirmat că dorește încheierea unei noi înțelegeri de asistență cu România, după ce Acordul prin care urma să fie alocat un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro a expirat duminică, fără ca guvernul de la Chișinău să răspundă cererilor Bucureștiului de prelungire.

Maia Sandu a explicat că, într-o perioadă de „criză profundă”, Republica Moldova „ratează” un sprijin financiar important și că, odată cu încetarea valabilității Acordului, peste 60 de milioane de euro se pierd.

„Este vorba de peste 60 de milioane de euro, rămase nevalorificate din cauză că Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze cel de-al Șaselea Protocol Adițional, necesar pentru extinderea Acordului.
Sunt 60 de milioane de euro ce ar fi putut îmbunătăți viața oamenilor: prin proiecte comunitare, cum a fost reabilitarea și modernizarea a peste 1000 de grădinițe și instituții școlare sau proiecte de infrastructură, cum este Gazoductul Iași-Chișinău și interconectarea energetică”, a declarat Maia Sandu.

Sandu a precizat că, inițial, Guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul 6, propus de România încă la începutul lunii noiembrie 2020 pentru extinderea termenului de valabilitate.

„Nici actualul Guvern în exercițiu nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament.
Vom opta pentru reluarea discuțiilor cu partea română pentru un nou program de asistență în speranța că în curând vom avea un Parlament care să susțină acest program și altele destinate oamenilor”, a precizat Maia Sandu, într-o postare pe Facebook.

Acordul prin care România acorda Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro a expirat duminică, 28 martie, la zece ani de la intrarea în vigoare, iar guvernul Moldovei nu a răspuns cererilor Bucureștiului de prelungire, anunță Ambasada României la Chișinău.

Ambasada României arată că a făcut ”demersuri repetate” pentru a semna prelungirea acordului, dar guvernul moldovean ”nu a transmis un răspuns la propunerea României decât la data de 26 februarie 2021, constând într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea de Protocol 6 a părții române”. Mai mult, pe durata ultimelor discuții de la jumătatea lunii martie, ”reprezentanții guvernamentali de la Chișinău au invocat și faptul că Guvernul interimar al R. Moldova nu ar avea competențele necesare pentru finalizarea procedurilor vizând încheierea Acordului”, se arată în comunicatul diplomaților români.

Sursa foto: Maia Sandu / Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă