Maia Sandu condamnă atrocitățile de la Izium. Președinta Georgiei și premierul Canadei: Putin, susținătorii săi și armata rusă trebuie trași la răspundere

1 săptămână in urmă 20

Duminica, 18 Septembrie 2022, ora 21:08

74 citiri

Președintele Republicii Moldova și Georgiei, dar și premierul Canadei condamnă public crimele de război din orașul ucrainean Izium.

”Sunt îngrozită de veștile sfâșietoare de la #Izyum eliberat. Gropile comune descoperite de autoritățile din Ucraina sunt dovada unei cruzimi extreme, cu încălcarea absolută a dreptului internațional. Condamnăm atrocitățile #Rusiei în cei mai fermi termeni. Crimele de război trebuie trase la răspundere”, a scris Maia Sandu, președinta Moldovei, pe Twitter.

Appalled by the heartbreaking news from liberated #Izyum. The mass graves discovered by 🇺🇦authorities are proof of extreme cruelty, in absolute violation of international law. We condemn #Russia's atrocities in the strongest terms. War crimes have to be held accountable.

Maia Sandu (@sandumaiamd) September 18, 2022

Declarații similare a făcut și Salome Zourabichvili, președinta Georgiei, pe aceeași rețea de socializare.

”Condamn în cei mai fermi termeni atrocitățile comise de Rusia în #Izium. Cine trebuie să răspundă în justiție pentru aceste crime de război. Ucraina nu va cădea și pacea va predomina. #SlavaUcraina”, este mesajul președintei din Georgia.

I condemn in the strongest terms the atrocities committed by Russia in #Izium. These war crimes must be answered by justice. Ukraine will not fall, and peace will prevail. #SlavaUkraini

— Salome Zourabichvili (@Zourabichvili_S) September 18, 2022

Premierul canadian Justin Trudeau afirmă că gropile comune descoperite în Ucraina sunt dovezi ale crimelor de război ale Rusiei şi că este nevoie ca aceasta să fie trasă pe deplin la răspundere pentru acţiunile sale, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Trudeau, care se află la Londra pentru funeraliile de luni ale reginei Elisabeta a II-a, a declarat duminică presei că s-a întâlnit cu premierul britanic Liz Truss şi că invazia rusă din Ucraina a fost unul dintre subiectele principale de pe agenda de discuţii.

Autorităţile ucrainene au transmis că au descoperit 440 de cadavre în pădurile din apropiere de Izium, oraş din nord-estul ţării recucerit de forţele ucrainene. Ele au precizat că majoritatea morţilor erau civili şi că nu au fost stabilite deocamdată cauzele deceselor.

Kremlinul nu a comentat descoperirea gropilor comune, dar Moscova a negat în mod repetat că a atacat civili în mod deliberat sau că a comis atrocităţi.

"Trebuie să există o investigaţie corespunzătoare şi transparenţă, iar Vladimir Putin, susţinătorii săi şi armata rusă trebuie traşi la răspundere pentru atrocităţile pe care le-au comis şi le comit în continuare în Ucraina", a spus Trudeau.

El a mai afirmat că ţara sa a sprijinit ferm Ucraina şi va continua să ofere ajutor.

Citeste si:

 ”Atacuri de neconceput în secolul XXI”

Preşedinţia cehă a Uniunii Europene a făcut un apel sâmbătă, 17 septembrie, pentru crearea unui tribunal internaţional pentru crime de război, ca urmare a descoperirii a sute de cadavre la...

Noul corp de armată format de Kremlin, deja decimat în urma contraofensivei ucrainene

Pe parcursul verii, Kremlinul a făcut eforturi pentru a forma un nou corp de armată care să-i înlocuiască pe cei 80.000 de soldați care au fost răniți sau uciși în Ucraina. De asemenea,...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă