„Mai trebuie să port mască dacă m-am vaccinat?” Ministerul Sănătății, apel pentru români: Vaccinul nu garantează imunitate 100%

1 lună in urmă 20

De Cornel Preda.
Publicat: 24.01.2021, 15:13.
Actualizat: 24.01.2021, 15:15

Ministerul Sănătăţii răspunde uneia dintre cele mai frecvent întâlnite întrebări de la debutul campaniei de vaccinare în România: Mai trebuie să port mască dacă m-am vaccinat?

O pacientă care poartă mască primește o doză de vaccin Pfizer BioNTech

O pacientă care poartă mască primește o doză de vaccin Pfizer BioNTech

Profimedia Images

Eficacitatea în prevenirea bolii COVID-19 este de 95% pentru vaccinul BioNTech-Pfizer și de 94.1% pentru vaccinul Moderna

Ministerul Sănătății atrage atenția într-o postare pe Facebook că este recomandat ca până și persoanele cărora li s-a administrat a doua doză de vaccin să continue să poarte masca de protecție și să respecte regulile de distanțare socială.

Ministerul Sănătății scrie că vaccinul nu garantează o imunitate 100%, îl protejează doar pe cel căruia i-a fost administrat și nu există studii care să indice dacă o persoană vaccinată poate să fie purtătoare a virusului.

„Vaccinul vă protejează pe dumneavoastră, purtarea măștii îi protejează pe cei din jur care nu au fost încă vaccinați”

Până în acest moment, în studiile clinice s-a urmărit dacă vaccinarea previne formele simptomatice de COVID-19, nu a fost studiat dacă este prevenită și infecția asimptomatică. Din acest motiv cercetătorii încă nu știu dacă o persoană vaccinată se poate infecta asimptomatic și poate transmite mai departe virusul”, scrie Ministerul Sănătății.

De ce trebuie să continuați să purtați mască?

Nu se cunoaște încă gradul de eficacitate al celor două vaccinuri împotriva infecțiilor asimptomatice. Nu există suficiente studii care să indice dacă o persoană vaccinată poate să fie purtătoare a virusului și care este riscul de transmisie a SARS-CoV-2. Este posibil ca o persoană vaccinată asimptomatică să poată răspândi virusul și, astfel, să infecteze o persoană nevaccinată.

Veți obține un nivel crescut al imunității în aproximativ două săptămâni numai după administrarea celei de-a doua doze de vaccin (rapel). Până când trec aceste două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin vă puteți infecta și dezvolta formele severe de COVID-19.

Vaccinul nu garantează imunitate 100%. Eficacitatea în prevenirea bolii COVID-19 este de 95% pentru vaccinul BioNTech-Pfizer și de 94.1% pentru vaccinul Moderna.

Instituțiile de Sănătate Publică din lume, inclusiv din România, continuă să monitorizeze gradul și modalitatea de răspândire a virusului pe măsură ce tot mai multe persoane sunt vaccinate. Autoritățile publice recomandă în continuare să ne spălăm des pe mâini, să evităm spațiile aglomerate, să purtăm mască de protecție și să respectăm distanțarea socială”, se arată în mesajul ministerului.

masca de protectie ministerul sanatatii
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă