Mai putini bani pentru Romania pentru Planul National de Redresare si Rezilienta. Documentul, prezentat in Parlament

1 lună in urmă 2

Romania va primi pentru Planul National de Redresare si Rezilienta 29,2 miliarde de euro, in loc de 30,5 miliarde de euro anuntate initial de Guvern si de presedintele Klaus Iohannis, a mentionat ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Potrivit ministrului, 11% din acesti bani vor merge pentru educatie, 9% pentru Sanatate si 28% pentru transport feroviar, rutier si metrou.

Ministrul Ghinea sustine ca suma initiala de 30,5 miliarde de euro a fost redusa la 29,2 miliarde "in urma recalcularii Produsului Intern Brut in 2020 comparatie cu media europeana".

Initial, din alocarea totala de 672,5 miliarde de euro pentru Mecanismul de Redresare si Rezilienta la nivelul UE, Romania beneficia de aproximativ 30,5 miliarde de euro, compuse din 13,8 miliarde de euro sub forma de granturi si 16,7 miliarde de euro sub forma de imprumuturi. Platile pentru proiectele care vor fi incluse in programele nationale de redresare si rezilienta trebuie facute pana in decembrie 2026, astfel si proiectele trebuie finalizate pana la acea data.

Planul actual insumeaza 33 de componente grupate in sase piloni distincti, conform Regulamentului UE. De asemenea, sunt luate in calcul proiecte care depasesc suma de bani alocata Romaniei, in total de 135% din alocare, adica 40 de miliarde de euro, in urma unei decizii luate la nivel guvernamental. Urmeaza negocierea cu Comisia Europeana pe fiecare componenta in parte. "Acest proces va duce la scaderi sau cresteri de alocari si trebuie sa avem o marja de negociere", precizeaza ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene.
Citeste si:

Pensiile de stat - un teren minatCe venituri iti ia in considerare banca pentru un creditMarturia uneia dintre studentele exmatriculate de la Facultatea de Drept: "Am copiat ca masura de preventie, pentru a nu fi nedreptatita. Nu voiam sa ajung la taxa din cauza celor care copiau"Diferentele dintre Pfizer, Moderna si AstraZeneca. Ar trebui sa ne ingrijoreze reactiile adverse? "Oamenii doar raporteaza mai multe reactii din cauza controversei"Secretul exploziei lui Mihaila la Parma. E irezistibil pe teren si "invizibil" in viata privata. Cine e iubita fotbalistului
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă