Mai puțin de jumătate dintre părinții care muncesc în străinătate se întorc acasă, de Crăciun, la copiii lor

4 săptămâni in urmă 27


Peste 75.800 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, în urma migrației economice a părinților, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială. Mai puțin de jumătate dintre copiii rămași singuri în țară (41%) se vor bucura de sărbători petrecute împreună cu părinții plecați la muncă în străinătate. În contextul actual, mulți dintre părinți nu își permit să vină acasă de sărbători. Care sunt motivele care i-ar face pe aceștia să se întoarcă definitiv în România, conform unei anchete sociologice Salvați Copiii România?


În cazul a 7% dintre copiii care cresc în România în timp ce părinții lor sunt plecați la muncă în străinătate există perspectiva mutării în străinătate, alături de ai lor. Totodată, 41% dintre părinții plecați nu intenționează să se întoarcă definitiv în România, conform aceleiași surse. 


<strong>Printre motivele care i-ar face să revină acasă se numără locurile de muncă, îmbunătățirea sistemului medical și climatul socio-politic stabil</strong>. 


Certitudinea de a fi în familie de Crăciun 


Pentru 40% dintre copiii rămași în țară, există certitudinea că părintele sau părinții plecați vor rămâne departe de casă de Crăciun, în vreme ce 41% dintre ei știu că își vor vedea părinții de Sărbători. Diferența de 19% este reprezentată de cazuri în care părinții nu luaseră încă o decizie fermă legată de petrecerea sărbătorilor.


Pe ce se cheltuiesc banii primiți de la părintele/părinții plecați?


alimente – 71% din cazuri;educație (rechizite, meditații, transport etc) – 60% din eșantion;cheltuieli locative (chirie, utilități, rate pentru achiziția sau construcția locuinței) – 51%. 

Nevoile legate de sănătate (medicamente, controale medicale, tratament sau terapii) au fost indicate de 39% dintre respondenți, în timp ce cheltuielile care țin de accesul copiilor la recreere și activități de timp liber (jucării, tabere/excursii, hobby-uri, activități sportive, culturale sau artistice) apar în cazul a mai puțin de un sfert dintre copii (22%). Ce i-ar aduce pe părinți înapoi în țară, alături de copiii lor?


Cel mai frecvent invocat factor ține de piața muncii (locuri de muncă, condiții de salarizare) – 39%, urmat de îmbunătățirea sistemului de sănătate (24%) și de ameliorarea climatului social general/vieții politice (20%). 


Eventualele îmbunătățiri ale infrastructurii sau ale sistemului de educație par a avea o greutate mai redusă în influențarea deciziei părinților de a se întoarce definitiv în România (cu 17, respectiv 13 procente), mai arată raportul Salvați Copiii. 


*Datele au fost culese în luna decembrie 2021, pe un eșantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizației Salvați Copiii.


Harta copiilor rămași singuri în țară


 Cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județele:


Suceava7216Botoșani5421Iași4448Bacău3569Neamț3527Prahova3515Vaslui3220Galați2879Maramureș2836Constanța2833


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă