MAE: Românii blocaţi în aeroportul din Cancun au primit permisiunea de a intra în Mexic, dar cinci dintre ei urmează să se întoarcă în ţară din cauza unei alerte de securitate

2 luni in urmă 1


Ministerul Afacerilor de Externe anunţă că românii blocați în aeroportul din Cancun au primit permisiunea de a intra pe teritoriul Statelor Unite Mexicane, cu excepția a 5 dintre ei, care se vor întoarce în ţară în cursul zilei de azi.


Autoritățile mexicane au remediat, în regim de urgență, situația cetățenilor români blocați pe aeroportul internațional din Cancun, după convorbiriea telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul său mexican, transmite MAE.


"Astfel, tuturor cetățenilor români blocați în aeroport li s-a permis accesul pe teritoriul Statelor Unite Mexicane, cu excepția a 5 cetățeni români, pentru care a fost dispusă măsura nepermiterii intrării, din cauza existenței unei alerte de securitate individuale, aceștia urmând a se întoarce în țară în cursul acestei zile".


"Toți cetățenii români au fost reevaluați în mod individual cu privire la condițiile de intrare pe teritoriul mexican", transmite MAE.


"Autoritățile mexicane au confirmat faptul că eventualele alerte de securitate care pot afecta dreptul cetățenilor străini de intrare pe teritoriul mexican trebuie să fie întotdeauna cu caracter individual, iar eventuale decizii de nepermitere a accesului pe teritoriul mexican trebuie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, și nediscriminatorii".


Însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei României din Mexic va rămâne în Cancun în următoarele zile pentru a se asigura că cetățenii români care nu au primit acord de intrare vor părăsi teritoriul mexican și pentru a rămâne în contact cu autoritățile locale, transmite MAE.


Anterior comunicatului MAE, unul dintre românii blocați pe aeroportul din Cancun, Mexic, a anunţat că grupul de români a fost eliberat. Gabriel Horţ a anunţat că decizia eliberării a fost luată de o o instanță locală.


"Astăzi am fost eliberați, după o decizie a unei Instanțe locale (din ce am înțeles de la romanii stabiliți in Cancun), dar și la presiunile și negocierile duse de autoritățile române prin MAE și cu sprijinul domnului consul Ionuț Vâlcu. Însă cel mai mare impact in acesta situație “ciudată”, ați fost voi și pentru asta va mulțumesc din suflet, atât eu cât și sutele de români care au trecut prin aceasta experiență traumatizantă”, a scris Gabriel Horţ pe Facebook.114 cetățeni români au fost blocați în aeroportul din Cancun din 30 ianuarie. Potrivit unor relatări de la fața locului, oamenilor le-au fost confiscate pașapoartele și telefoanele mobile.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă