MAE recomandă cetățenilor români să părăsească de urgenţă Afganistanul

2 luni in urmă 18

Talibanii au capturat al doilea oraș ca mărime al Afganistanului, Kandahar, iar în acest context Ministerul Afacerilor Externe îndeamnă cetățenii români să părăsească de urgență teritoriul acestui stat, folosind opțiunile încă disponibile de zbor comercial, și să evite orice deplasare în Afganistan.

MAE avertizează că există un risc major de atentate teroriste și de confruntări armate, care pot pune în pericol viața cetățenilor români.

MAE aminteşte că activitatea Ambasadei României la Kabul a fost suspendată în anul 2019, în urma unui atentat care a avariat grav clădirea misiunii. „Având în vedere lipsa unei misiuni operaționale la Kabul și personalul redus al Ambasadei RO de la Islamabad, capacitatea acesteia de a asista cetățenii români aflați în Afganistan este extrem de limitată”, transmite MAE.

Cetăţenii români care se deplasează în Afganistan sau care se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Islamabad şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

„Pentru sprijin și informații vă rugăm să vă adresați Ambasadei României de la Islamabad (telefon de urgență +92 311 4469900) sau misiunilor diplomatice ale statelor membre UE care sunt încă operaționale la Kabul, inclusiv pentru identificarea unor soluții de repatriere”, se arată în comunicatul MAE.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse, mai anunţă MAE.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă