Macron și Draghi pregătesc un acord menit să transforme Franța și Italia în noul centru de putere al UE, după plecarea lui Merkel

1 săptămână in urmă 22

Emmanuel Macron și Mario Draghi vor semna, săptămâna viitoare, un acord menit să mute centrul de putere din Uniunea Europeană spre un parteneriat franco-italian, în contextul plecării de la putere a Angelei Merkel și cooperării tot mai strânse între Franța și Italia, relatază Reuters.

Detaliile acordului nu au fost încă dezvăluite, însă un oficial italian spune că el va accentua cooperarea între cele două țări în domenii precum economia, comerțul, turismul și cultura.

Proiectul a fost discutat încă în 2018, pe când prim-ministrul Italiei era Paolo Gentiloni, însă relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat după venirea la puterea a guvernului populist format din formațiunea de extremă-dreapta Liga și cea populistă Mișcarea Cinci Stele.

De când Draghi a devenit premier, însă, relația franco-italiană s-a încălzit din nou, iar cei doi lideri sunt determinați să controleze felul în care sunt construite politicile UE după ani de zile de discuții în contradictoriu și certuri.

„Macron își dorește o legătură mai strânsă cu Italia, iar Ialia vrea să devină o parte a parteneriatului tradițional franco-german”, a spus un oficial al guvernului de la Roma, care a dorit să rămână anonim, conform Reuters.

Editor : Adrian Dumitru

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă