Macedonia de Nord: Premierul Zoran Zaev şi-a depus miercuri oficial demisia la parlament

3 săptămâni in urmă 19

În urma înfrângerii partidului său la alegerile locale de la sfârşitul lunii octombrie, prim-ministrul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, şi-a depus miercuri oficial demisia la Parlament.

Demisia deschide acum calea pentru un guvern condus de Dimitar Kovacevski, actualul ministru de finanţe, care l-a înlocuit deja pe Zaev în fruntea Partidului Social Democrat (SDSM).

‘Ar fi politic iresponsabil şi nejustificat pentru mine să continui să conduc ţara pe calea euroatlantică’, a explicat Zaev în scrisoarea de demisie distribuită presei.

‘Consider că un alt prim-ministru din rândurile SDSM ar putea realiza aceasta mai bine’, a adăugat el.

Demisia trebuie confirmată oficial de preşedintele parlamentului.

Conform Constituţiei, preşedintele Stevo Pendarovski are la dispoziţie 10 zile pentru a-l invita pe Kovacevski să formeze noul guvern, ce are susţinerea a 64 din totalul de 129 de deputaţi şi va trebui alcătuit în termen de 20 de zile.

O criză energetică declarată luna trecută, epidemia de COVID-19 şi o îndelungată dispută cu Bulgaria vecină – care blochează aspiraţiile europene ale Macedoniei de Nord – în ce priveşte limba oficială sunt cele mai urgente probleme cu care se va confrunta noul guvern.

Macedonia de Nord, care îşi produce 80% din electricitate în termocentrale pe cărbune, importă o treime din necesarul energetic.

Zoran Zaev a fost prim-ministru din mai 2017 până în ianuarie 2020 şi, ulterior, din august 2020.

El este cunoscut mai ales pentru soluţionarea îndelungatei dispute cu Grecia vecină cu privire la numele de Macedonia, care este şi al unei regiuni din Grecia.

Zaev a propus un referendum în 2018 în care a avut câştig de cauză cu privire la schimbarea numelui ţării în Macedonia de Nord, pentru a facilita începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. UE nu a dat încă undă verde pentru acestea, relatează Agerpres.

sursa foto: Facebook/ Zoran Zaev

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă