Ludovic Orban și-a depus demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților: Nu mai pot fi părtaș la decizii luate de o conducere PNL instalată cu forța

1 săptămână in urmă 13

Ludovic Orban și-a depus miercuri demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Niciun partid nu are majoritatea astfel încât să obțină alegerea unui nou președinte, iar postul ar rămâne vacant pentru perioada următoare, varianta fiind să se asigure interimatul prin rotație de către cei 4 vicepreședinți ai Camerei: Sorin Grindeanu (PSD), Alexandru Rafila (PSD), Florin Roman (PNL) și Cristina Prună (USR).

Cele mai importante declarații livetext pe HotNews:

 • În urmă cu aproximativ 5 minute mi-am scris demisia și am înaintat-o către Biroul permanet și secretarul general
 • Consider că nu mai pot exercita funcția, nefiind președinte al PNL
 • Motivul real este că nu mai pot fi părtaș la decizii luate de o conducere instalată cu forța (...)
  Nu pot fi părtaș la trădarea românilor, la decizii care trebuiau să mă forțeze să încalc democrația și Constituția numai pentru interese meschine
  Gruparea demolatoare din jurul lui Cîțu, cu sprijinul lui Iohannis, e pregătită să calce în picioare democrația din România
  Demisia pentru mine reprezintă o eliberare și un nou început.

Reamintim că Ludovic Orban a anunțat că demisioneză de la conducerea Camerei Deputaților încă din 25 septembrie, când a pierdut șefia PNL, și și-a depus demisia la sediul partidului, spunând că îi dă termen 15 zile lui Florin Cîțu pentru a-i depune demisia la Cameră.

Pentru a produce efecte, demisia trebuia înregistrată la secretariatul Camerei Deputaților.

El motiva că vrea să rămână în funcție până când se va forma o majoritate parlamentară care să împiedice alegerea la șefia Camerei Deputaților a unui pesedist:

 • "Dacă ar fi alegeri mâine-poimâine, s-ar alege PSD la Camera Deputaților. Acum există riscul major ca PNL să piardă poziția de președinte al Camerei. Funcția trebuie să rămână unui deputat PNL. Nu vreau să creez șansa să se aleagă Ciolacu (...)
 • Nu rămân la mâna lui Florin Cîțu. Este un gest firesc să las la latitudinea președintelui partidului să depună demisia când consideră că are majoritate parlamentară (...)
 • Eu nu fac cadouri PSD, din cauza asta demisia este la dispoziţia domnului Cîţu pentru a o opera în momentul în care avem majoritatea şi garanţia că Partidul Naţional Liberal va avea funcţia".

Tot atunci, Ludovic Orban i-a dat lui Florin Cîțu un termen de cel mult 15 zile pentru a-i depune demisia la Camera Deputaților:

 • "Demisia nu e pe termen nelimitat la dispoziția domnului Cîțu.
 • Dacă în maximum 15 zile demisia nu va fi depusă la Camera Deputaților, la finalul acestei perioade îmi voi depune eu, personal, demisia.
 • Este o decizie irevocabilă pe care o voi pune în practică”.

Ce se întâmplă cu funcția de președinte al Camerei Deputaților

Funcția de președinte al Camerei Deputatilor rămâne vacantă după ce aceasta este anunțată în plen. Săptămâna aceasta nu mai este nicio ședință de plen la Camera Deputaților, astfel că o vacantare a funcție va fi posibila de săptămâna viitoare.

Funcția este râvnită de toate partidele parlamentare, dar în acest moment nimeni nu are majoritatea pentru a numi un nou președinte.

Președintele Camerei Deputaților este ales cu jumătate plus unu din numărul deputaților prezenți.

Acum, varianta este să se asigure interimatul prin rotație de către cei 4 vicepreședinți ai Camerei: Sorin Grindeanu (PSD), Alexandru Rafila (PSD), Florin Roman (PNL) și Cristina Prună (USR).

Funcția de președinte al Camerei Deputaților este una cheie în activitatea parlamentară, Camera fiind una decizională la legi în multe domenii importante, precum justiția. Președintele Camerei este ales cu voturile majorității deputaților.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă