Ludovic Orban și-a anunțat demisia: "Nu mă cramponez de funcție. Tot ce a fost omenește posibil am făcut"

2 luni in urmă 25

Ludovic Orban și-a anunțat demisia din funcția de premier, după rezultatul obținut de PNL la alegerile parlamentare. "Obiectivul pe care îl am este de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD", a transmis acesta, într-o declarație de presă susținută la Palatul Victoria.

Ludovic Orban

Ludovic Orban renunță la funcția de premier

Bestimage / Ludovic Marin / Pool / Bestimage via Hepta

Ludovic Orban demisionează după rezultatul obținut de Partidul Național Liberal la alegerile parlamentare Rezultate parţiale la alegerile parlamentare 2020: PSD, avans de cinci procente în faţa PNL

Observator a transmis live declarațiile lui Ludovic Orban:

"Am luat decizia, astăzi, să-mi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis. Odată exprimată voința cetățenilor trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou guvern. România are nevoie de un guvern responsabil, de un guvern care să reprezinte voința cetățenilor români care-și doresc dezvoltarea României. Decizia mea de astăzi vreau să arată un lucru foarte clar: nu mă cramponez de funcția de prim-ministru. Negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din formațiunile de centru-dreapta", a declarat Orban.

Ludovic Orban demisionează: "Plec din funcția de premier cu conștiința datoriei împlinite"

"Îmi închei mandatul de premier după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă, în care românii, alături de ceilalți cetățeni ai lumii, s-au confruntat cu o pandemie și cu o criză economică fără precedent. Am încercat să îmi fac datoria față de România și plec din funcția de premier cu conștiința datoriei împlinite. Tot ce a fost omenește posibil, atât eu cât și colegii mei din guvern, am făcut. Am încercat să găsim răspunsurile potrivite la toate provocările cu care s-a confruntat România. Pe 6 decembrie românii care au participat la vot au decis componența viitorului Parlament. Obiectivul pe care îl am este de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD. Obiectivul perioadei care va urma este de a fi implicat în negocierile pentru formarea unui guvern care să ofere românilor garanția unei direcții corecte pentru România", a mai spus Ludovic Orban.

Președintele Klaus Iohannis și liderul PNL au avut o întrevedere, luni, la Palatul Cotroceni, iar concluzia ar fi fost că Ludovic Orban trebuie să demisioneze din funcţia de premier, însă să rămână preşedintele PNL.

După numărarea a 85% din voturi, PSD este pe primul loc la alegerile parlamentare cu aproape 30%, la cinci procente distanţă de PNL, locul 2.

Ludovic Orban a devenit prim-ministru în luna noiembrie a anului trecut, după căderea Guvernului Dăncilă.

Ce înseamnă demisia premierului:

- Demisia premierului duce automat la demisia întregului Guvern;

- Președintele semnează decretul prin care se numește un premier interimar din rândul miniștrilor;

- Guvernul rămâne interimar, adică cu puteri reduse (nu poate emite Ordonanțe de Urgență, ci doar acte administrative și Hotărâri de Guvern);

- Având în vedere contextul politic, vom avea un guvern interimar până în momentul în care noul Parlament va investi un nou Executiv;

- Perioada de interimat nu poate depăși 45 de zile;

Rezultate la alegerile parlamentare 2020

Au fost anunţate rezultatele parţiale înregistrate la alegerile parlamentare 2020, după numărarea voturilor exprimate în 19.553 dintre secţiile de votare din ţară, reprezentând 84,91% din voturi.

Conform datelor centralizate, numărul voturilor valabil exprimate este de 4.993.331, prezența la vot fiind de 27.02 %din numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.

Rezultate Camera Deputaţilor

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT-29.79% PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL-25.01% ALIANȚA USR PLUS-14.85% ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR-8.16% UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA-6.64% PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ-4.68% PARTIDUL PRO ROMÂNIA-4.22% PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN-1.06% PARTIDUL PUTERII UMANISTE (SOCIAL-LIBERAL)-1.00% PARTIDUL ROMÂNIA MARE-0.54%

Rezultate Senat

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT - 30.17% PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL - 25.36% ALIANȚA USR PLUS - 15.29% ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR - 8.50% UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA - 6.82% PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ - 4.78% PARTIDUL PRO ROMÂNIA - 4.22% PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN - 1.23% PARTIDUL PUTERII UMANISTE (SOCIAL-LIBERAL) - 1.17% PARTIDUL ROMÂNIA MARE - 0.62%

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

ludovic orban demisie alegeri parlamentare 2020
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă