Ludovic Orban, după ce a convocat plenul Parlamentului, spune că moțiunea de cenzură poate fi trecută pe ordinea de zi doar de Biroul Permanent, acolo unde PNL și PSD nu au asigurat cvorumul în ultimele zile

1 lună in urmă 33

Președintele Camerei Deputaților, liderul PNL Ludovic Orban a argumentat miercuri de ce a decis împreună cu președintele Senatului să convoace plenurile reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, dar a spus că ordinea de zi, acolo unde ar putea fi pusă moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR împotriva cabinetului Cîțu, trebuie stabilită de către Birourile Permanente Reunite, adică acel organism unde în ultimele zile atât parlamentarii PNL, cât și parlamentarii PSD au lipsit și, practic, au blocat orice decizie privind moțiunea de cenzură.

„Am promis în campania electorală de 4 ani de pace, stabilitate, în care să ne concentrăm pe dezvoltarea româniei și să punem în practică reformele de care are nevoie România, 4 ani de creștere economică. Trebuie să ne reîntoarcem la ceea ce am promis românilor. Astăzi, românii se uită la noi și nu înțeleg de ce a apărut această criză politică, de ce problemele cu care se confruntă nu sunt soluționate așa cum se așteaptă ei”, a spus miercuri președintele PNL, Ludovic Orban.

„Fac apel la toți liderii politici să analizeze situația și să se implice pentru soluționarea cât mai rapidă a crizei. din punctul meu de vedere nu există decât o singura soluție onorabilă: refacerea coaliției de guvernare care s-a constituit după alegerile parlamentare și care a generat o majoritate parlamentară și menținerea PNL în poziția de principal partid de guvernământ responsabil de punerea în practică a programului de guvernare. Orice procedura în derulare trebuie să fie conform prevederilor constituționale”, a spus Orban.

„Am luat decizia de a convoca plenul camerelor reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. Convocarea făcută de președinții celor două camere nu cuprinde ordinea de zi. Nu este regulamentar că președinții, când fac convocarea, să facă și ordinea de zi. Pentru ordinea de zi vom convoca Birourile Permanente Reunite”, a spus Orban.

Reamintim că moțiunea de cenzură a USR-PLUS și AUR a fost blocată două zile la rând în Birourile Permanente ale Parlamentului, acolo unde atât parlamentarii PNL, cât și cei ai PSD nu au participat la ședință, neasigurând cvorumul.

PNL a cerut o amânare de două săptămâni, fiind susținut de UDMR, însă la vot nu a fost cvorum, doar 9 parlamentari pronunțându-se pentru. PSD s-a retras din ședință. Ulterior și liberalii au plecat astfel încât nu s-a putut stabili calendarul moțiunii.

De asemenea, Guvernul a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă